Vols participar en un innovador viatge virtual a l'espai?

Fundació Naturgy, la tercera empresa de l'Estat que emet més CO2 a l'atmosfera, porta a Manresa l'Energy Challenge, "per apropar els joves a la transició energètica, l'economia circular, la qualitat de l'aire"

L'Energy Challenge es podrà visitar fins divendres a la plaça Sant Domènec
L'Energy Challenge es podrà visitar fins divendres a la plaça Sant Domènec | AjM
Redacció
03 de febrer del 2020
Actualitzat a les 15:26h
La plaça Sant Domènec de Manresa acull des d'aquest dilluns l'Energy Challenge, una experiència itinerant i innovadora "per apropar als més joves i al públic en general, coneixements actualitzats sobre la transició energètica, l'economia circular, la qualitat de l'aire i les noves tecnologies energètiques".

L'Energy Challenge és una experiència promoguda per la Fundació Naturgy. Naturgy és la tercera empresa de l'Estat que emet més CO2 a l'atmosfera, amb més de 9 milions de tones, només darrere d'Endesa i Repsol+Petronor, segons l'Observatori de Sostenibilitat 2019.

Pantalles tàctils amb projecció 360º d'un centenar de vídeos, seients giratoris i un robot intel·ligent anomenat Energy 360, són part de la tecnologia que configura l'experiència de l'Energy Challenge i que es podrà visitar de forma gratuïta fins divendres a la ciutat.

El regidor de Qualitat Urbana, Via Pública i Ciutat Intel·ligent de l'Ajuntamenet de Manresa, Josep Gili, ha visitat aquest dilluns al matí l'experiència immersiva, que es podrà visitar a la plaça Sant Domènec fins divendres, de 9 h a 14 h i de 16 h a 19 h.

Gili ha valorat positivament "aquest programa d'accions que ens permet reflexionar, sobre tot a la gent jove, sobre l'estat del planeta i sobre les mesures que podem prendre. Tenir un espai de reflexió com el que ofereix aquesta iniciativa és important".

L'Escola Vedruna de Manresa, FEDAC, Pare Algué i Renaixença són alguns dels centres educatius que tenen previst fer també el viatge espacial aquests dies i que es preveu que visitn més de mig miler de persones.

Una aeronau futurista amb propostes per resoldre el desafiament energètic

Els visitants són convidats a realitzar un viatge espacial, en una aeronau futurista comandada per robots d'última generació. Passen així a formar part d'una missió espacial per resoldre el repte de l'energia (en anglès, energy challenge), en un moment de transició cap a la descarbonització com l'actual.

En el seu viatge, de 20 minuts de durada, els tripulants observen la Terra i el Cosmos per reflexionar i prendre consciència de la situació d'emergència climàtica del planeta i de la necessitat de contribuir a assumptes de cabdal importància com ara l'economia circular, la qualitat de l'aire i les noves tecnologies energètiques.

La iniciativa mostra el paper clau de la innovació i els hàbits de consum responsable per assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides en matèria d'energia.

A més, aquesta experiència està configurada en un vehicle de 70 m2 respectuós amb el medi ambient, que compta amb un motor dual de gas natural. En el seu rodatge, genera entre un 15% i un 20% menys d'emissions de CO2 respecte dels motors convencionals de gasoil. També contribueix a la millora de la qualitat de l'aire, en reduir un 39% les emissions de partícules i un 30% les emissions d'NOx respecte d'un vehicle que funciona només amb combustible dièsel.

L'experiència de l'Energy Challenge es complementarà amb un altre recurs divulgatiu de la Fundació, The Circular Challenge, una competició interactiva sobre la producció de gas renovable i l'economia circular, que quedarà instal·lada al costat del vehicle eficient en totes les parades que realitzi.

El programa formatiu Efigy Education també arriba aquest mes a Manresa

El programa formatiu Efigy Education també serà a Manresa els dies 25 i 26 de febrer per visitar diverses escoles del municipi.

Amb aquesta iniciativa, també posarà a l'abast d'alumnes manresans els coneixements més actualitzats sobre noves tecnologies energètiques, com el gas renovable i els seu paper en l'economia circular, i la transició cap a un sistema d'energia més sostenible. Els centres educatius on es faran aquests tallers seran l'Oms i de Prat, Pare Algué, Insittut Manresa i La Salle.