Un centenar llarg de persones assisteixen a la Jornada Parlem de les Escoles Públiques de Manresa

Les AMPA tornen a oferir una matinal on reflexionar sobre educació i interculturalitat i fer intercanvi entre pares i mares

Intervenció de Marta Casas durant la jornada sobre les escoles públiques
Intervenció de Marta Casas durant la jornada sobre les escoles públiques | XAFEP
Redacció
03 de febrer del 2020
Actualitzat a la 13:40h
Les famílies de les 13 escoles públiques de la ciutat, a través de la XAFEP (Xarxa d'AMPA/AFA i famílies d'escoles públiques de Manresa) han ofert per tercera vegada aquesta jornada prèvia a les portes obertes dels centres i a la preinscripció escolar dirigida a mares i pares que han de triar centre.

El passat dissabte, davant la presència de representants de totes les direccions i AMPA de la pública i de pares i mares de petits que l'any que ve faran P3, l'antropòloga Marta Casas Castañé ha parlat d'interculturalitat, equitat i reptes de l'educació del segle XXI. Segons Casas "la diversitat ha existit sempre, és el que ens fa diferents els uns dels altres, i no idèntics. La interculturalitat és el model de gestió de la diversitat que ens permetrà una cohesió social. És un camí, un procés de construcció de la comunitat, on tothom es senti respectat, reconegut". I hi afegeix que "la qualitat d'un sistema educatiu s'ha de mesurar en la resistència del seu punt més feble, en aquells que tenen més necessitats i parteixen de situacions més complexes". I esperona als pares ha triar una escola propera a casa amb un projecte educatiu intercultural, on aprendre habilitats per afrontar els reptes de la vida més que memoritzar continguts i que alhora sigui coherent amb els principis i els valors de la familia.

En una jornada que van obrir Sílvia Tardà, consellera comarcal d'Ensenyament, i Anna Torra, en representació de les directores i directors de les escoles, també hi va intervenir l'Alba Vila, professora de piano, per explicar la seva experiència com antiga alumna del Pare Algué. Vila va assegurar que "per a mi de petita la meva escola, era l'escola, sense pensar en si era pública o no" i "per aprendre a viure la diversitat, cal, això, viure en la diversitat".

Les famílies que ja tenen fills escolaritzats es van acostar a les dels petits que han de començar escola el curs vinent, a través d'un vídeo de totes les escoles i en un espai informal de xerrada i intercanvi on es van resoldre dubtes i compartir inquietuds per poder contestar la pregunta "Quina escola triem?".

"Aquesta jornada és fruit de la col·laboració, del treball en xarxa i de molt esforç de les famílies. I el més important per nosaltres és aquest contacte de família a família on pares i mares que ja pertanyem a l'escola pública arribem a les noves famílies i els acompanyem a l'hora de a fer una tria conscient de centre" diu Yolanda Delgado membre de XAFEP Manresa i una de les mares organitzadores de la matinal. També afegeix que "darrera d'aquest objectiu concret n'hi ha un de més global que és el de visibilitzar tots els centres de la ciutat, fins i tot els més estigmatitzats, perquè totes les escoles tenen punts positius i altres a millorar, més enllà de la seva fama; i és feina de les famílies el poder anar més enllà del que és aparent i conèixer de primera mà totes les opcions que estan al seu abast".