Cooperativisme

L'Ateneu i Sostre Cívic tornen a obrir, a Manresa, el punt d'informació en habitatge cooperatiu

Aquest espai, que té el suport del Centre de Desenvolupament Empresarial (CEDEM) de la capital del Bages, funcionarà cada 15 dies a partir del dimarts 4 de febrer i s'instal·larà al Palau Firal

per NacióManresa , Manresa, 31 de gener de 2020 a les 10:50 |
El punt estarà ubicat a les oficines del CEDEM, al Palau Firal de Manresa | CEDEM
L'Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central i la cooperativa Sostre Cívic han impulsat de manera conjunta una segona edició del punt d'informació en habitatge cooperatiu a la Catalunya Central, que ja van tenir obert durant l'últim trimestre del 2019. En aquest punt podrà acudir-hi qualsevol persona que tingui interès en l'habitatge cooperatiu, ja siguin persones individuals, grups, tècnics o entitats interessades. L'espai, que compta amb el suport del Centre de Desenvolupament Empresarial (CEDEM) de Manresa, estarà en funcionament cada 15 dies i oferirà els seus serveis a Manresa a partir del proper dimarts 4 de febrer i -de moment- fins el 28 d'abril.

La creació d'aquest servei, expliquen els seus impulsors, "s'explica pel creixent interès de la població en trobar alternatives d'habitatge a la compra i el lloguer". I és que d'ençà de la crisi, les cooperatives d'habitatge en cessió d'ús han viscut un gran impuls a Catalunya. La primera cooperativa d'habitatge en cessió d'ús va ser Cal Cases, nascuda l'any 2007 a Santa Maria d'Oló. Des d'aleshores, n'han anat sorgint moltes altres, com La Sequoia (a Sant Vicenç de Torelló), La Muralleta (a Santa Oliva), La Borda (a Barcelona), Princesa 49 (a Barcelona), La Raval (a Manresa), Walden XXI (a Sant Feliu de Guíxols) o Vidàlia (a Puig-reig).


No es tracta, però, d'un model nou. Ni tampoc minoritari. En alguns països com Dinamarca o l'Uruguai, les cooperatives d'habitatge o similars tenen una llarga història i una presència molt important. En el cas de Dinamarca, per exemple, arriben a representar el 26% del conjunt del parc habitatge.

Característiques del model


Les cooperatives d'habitatge en cessió d'ús es caracteritzen perquè la cooperativa com a tal és la propietària de les edificacions, tant dels elements comuns com dels habitatges, i els socis gaudeixen de l'ús exclusiu dels habitatges i altres elements. Així doncs, el soci no acaba de ser un llogater ni tampoc un propietari: per un costat disposa de l'adjudicació de l'habitatge que és propietat de la cooperativa, però per un altre és soci de la cooperativa.

Un altre aspecte rellevant del model és que, en cas de necessitar un préstec per fer front als costos de la construcció o reforma de l'edifici, és la cooperativa qui el demana i qui ha de respondre davant dels creditors, protegint, d'aquesta manera, els socis de la cooperativa que només responen per la quantitat que han aportat a la cooperativa.

El punt d'informació

El servei informatiu a la capital del Bages tornarà a estar disponible a partir del dimarts 4 de febrer. A partir d'aleshores, cada 15 dies, estarà operatiu fins, com a mínim, el 28 d'abril. L'horari serà de deu del matí a dues del migdia i per poder-hi assistir caldrà concertar una cita prèvia a través d'aquest formulari.

El punt estarà ubicat a les oficines del CEDEM, al Palau Firal de Manresa (Carrer Castelladral 5-7, Polígon Industrial Els Dolors, 08243 Manresa).  

 

Participació