Manresa viurà per partida doble el pas i l'arribada de l'etapa de la Volta del centenari

Ciclistes de primer nivell internacional ja han confirmat la presència a la Volta, que es podrà veure en directe a 190 països i que passarà el 27 de març per la capital del Bages

Presentació de l'etapa de la Volta que passarà per Manresa
Presentació de l'etapa de la Volta que passarà per Manresa | AjM
Redacció
30 de gener del 2020
Actualitzat a les 15:03h
Manresa serà el proper 27 de març l'escenari d'un esdeveniment esportiu de primer nivell, que es podrà veure arreu del món i que aquest any celebra l'edició número 100: la Volta a Catalunya. La capital del Bages acollirà l'arribada de la cinquena etapa de la Volta, que s'haurà iniciat unes hores abans a la Pobla de Segur. A més, hi haurà l'al·licient que els ciclistes faran un doble pas per la zona d'arribada. El primer serà al voltant de ¾ de 4 de la tarda i els ciclistes passaran per la línia de meta, on hi haurà un esprint especial. Posteriorment continuaran l'itinerari, direcció Montserrat, i cap a les 5 tornaran a Manresa, on culminarà l'etapa definitivament.

Aquest dijous al migdia ha tingut lloc, al celler Collbaix de Manresa, l'acte de presentació de l'esdeveniment, amb la presència de l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent; i el president de Volta Ciclista a Catalunya, Rubèn Peris. L'acte també ha servit com a mostra d'agraïment als patrocinadors que fan possible l'arribada de la Volta a Manresa, que són Carrefour Manresa, Collbaix Celler El Molí, Control Sistemes, Denso, Deporvillage, ICL Iberia, McDonalds, Món Sant Benet-Fundació Catalunya La Pedrera i UManresa (UVic-Ucc).

En els parlaments, l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha remarcat l'agraïment a les empreses i institucions que col·laboren a fer possible l'arribada de la Volta a Manresa i ha recordat que l'esdeveniment va més enllà de l'àmbit estrictament esportiu i "genera un impacte positiu, és un element innegable de projecció de ciutat". L'alcalde ha recordat la vinculació històrica de la ciutat amb la Volta, i per això "ens agradaria continuar sent-hi presents de cara al futur". També ha tingut paraules per als representants de les penyes i del món ciclista a Manresa, com ara l'exprofessional Francesc Sala, present a l'acte d'aquest dijous, o Josep Pesarrodona, guanyador d'una etapa de la Volta el 1974 i de la classificació general de la Vuelta a Espanya 1976.

Al seu torn, Rubèn Peris, president de la Volta, ha explicat que "des que vam començar a planificar l'edició 100 de la Volta vam pensar que Manresa hi havia de ser. És un lloc estratègic per a nosaltres, realment és al cor de Catalunya". Peris ha recordat que la Volta ha tingut 92 presències a Manresa i ha agraït "l'acollida excepcional" per part de l'Ajuntament, empreses i entitats. Així mateix, ha explicat que la Volta és la tercera prova ciclista per etapes amb més edicions del món, després del Tour de França i el Giro d'Itàlia.

En l'acte també hi ha participat Sebastià Catllà, responsable del Celler el Molí, un dels patrocinadors de l'arribada de la Volta i que avui ha acollit l'esdeveniment. Els presents han pogut fer un tast dels vins del celler.

Pantalles en directe i ciclistes de renom

La meta estarà situada a la carretera de Cardona, concretament davant del número 44. Els espectadors tindran al seu abast dues pantalles gegants per veure l'emissió en directe de l'etapa, de manera que a banda de veure els ciclistes en directe, també podran seguir l'evolució de la cursa.

S'ha de destacar que ja han confirmat la seva presència a la Volta 100 ciclistes com de primer nivell mundial, com Miguel Ángel López (guanyador de l'edició 2019), Alejandro Valverde, Marc Soler o Nairo Quintana. Hi haurà moltes estrelles més que s'aniran confirmant a partir del mes de febrer.

L'etapa es podrà veure en directe a 190 països, dels cinc continents, mitjançant 29 difusors internacionals. A Catalunya es podrà veure per Esport3, i a la resta de l'Estat per Teledeporte, Eurosport i Eitb (Pais Basc). Hi haurà més de 170 periodistes acreditats, en un esdeveniment que situarà Manresa a les pantalles d'arreu.

Edició número 100 d'una cursa que ha passat 92 vegades per Manresa

La Volta Ciclista a Catalunya del centenari s'iniciarà a Calella el dia 23 de març i acabarà a Barcelona el diumenge 29. Manresa ha estat àmpliament vinculada a la cursa durant tota la seva història i és, després de Barcelona, la ciutat que més vegades ha estat sortida o arribada de la Volta, amb un total de 92 presències: 39 sortides d'etapa, 48 arribades, 2 inicis de la Volta i 3 finals.

Des de 2012, cap etapa de la cursa no finalitzava a Manresa. Aquell any, el francès Julien Simon es va imposar a la línia de meta. Abans d'ell, a Manresa han guanyat corredors de la talla d'Óscar Freire (2003), Sean Kelly (1984), Domingo Perurena (1971 i 1975), Miquel Poblet (1948 i 1949) o Mariano Cañardo (1936), entre molts altres.

Manresa va començar la seva vinculació amb la Volta en la segona edició, l'any 1912, i fins ara només havia estat final d'etapa de la cursa en dues ocasions aquest segle, els anys 2003 i 2012.