Habitatge

El Consell Comarcal promourà una borsa de lloguer social per reduir els 17.000 pisos buits que hi ha al Bages

La borsa oferirà garanties i avantatges a la part propietària perquè cedeixin els seus pisos al mercat i facilitats a joves, famílies monoparentals i persones grans

per Redacció , 30 de gener de 2020 a les 09:15 |
Un bloc de pisos desocupat a Manresa | Estefania Escolà
El Consell Comarcal del Bages fa una aposta decidida per facilitar l'accés a l'habitatge de lloguer a preus assequibles i ha presentat les bases de la Borsa d'Habitatge per al lloguer social del Bages. Ho ha fet en el marc del ple del Consell d'Alcaldesses i Alcaldes. Garantir l'accés a un habitatge digne és una de les prioritats del mandat actual del Consell Comarcal que lidera l'àrea d'Habitatge del Consell Comarcal del Bages i que també planteja fer front a les ocupacions que es produeixen al territori.

El Consell Comarcal del Bages calcula que al Bages hi ha 17.000 habitatges buits, dels quals 9.500 a Manresa. Davant aquesta realitat i la dificultat d'accedir a un mercat de lloguer accessible el Consell entén que la borsa de lloguer social esdevindrà una eina per incentivar que els pisos buits formin part del mercat i que joves, famílies monoparentals i persones grans amb pensions petites hi tinguin accés. La borsa determina que el preu de lloguer dels pisos que en formen part haurà de ser entre un 10 i un 20% més baix que el preu de mercat, l'habitatge ha d'estar desocupat i en condicions de ser llogat i disposar de la cèdula d'habitabilitat i el Certificat d'Eficiència Energètica.


Beneficiós per a les dues parts

Amb la voluntat d'incentivar que el major nombre de pisos possibles s'incorporin a la borsa, l'Oficina Local d'Habitatge preveu diferents avantatges per als propietaris entre les quals destaquen la gestió i tramitació gratuïta del contracte, un inventari exhaustiu de la propietat, la selecció de futurs llogaters, assegurança multirisc, defensa jurídica en cas d'impagament, possible reducció de l'IBI (pendent d'acordar per part de cada Ajuntament) i mediació entre les parts, entre d'altres. 


Pel que fa als llogaters, han de ser persones amb dificultats per accedir al mercat de lloguer, estar inscrites al registre de demandant d'Habitatges de Protecció Oficial i disposar d'uns ingressos màxims de quatre vegades l'Indicador de renda de suficiència (IRSC-31.870 euros). La borsa obre la porta a accedir a pisos que compleixen els requisits d'habitabilitat, que tenen una renda de lloguer per sota del preu de mercat, ofereix també la gratuïtat de les gestió i tramitació del contracte, el pagament d'una sola mensualitat de fiança, el suport en la tramitació d'ajudes de lloguer i la mediació.

Experiència positiva

En el marc del ple del Consell Alcaldesses i Alcaldes, s'ha presentat la iniciativa del Consell Comarcal de l'Alt Penedès que té en funcionament una borsa d'habitatges de lloguer. Gestiona una seixantena de lloguers cada any i ha tramitat mig miler de contractes des de l'any 2006. També s'ha donat a conèixer l'experiència positiva de l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès que compta amb un pressupost de 600.000 euros per facilitar l'accés al mercat de lloguer a preus assequibles.

Totes les persones interessades a tenir més informació de la Borsa d'Habitatge per al lloguer social del Bages es poden adreçar a l'Oficina de Rehabilitació i Habitatge del Consell Comarcal del Bages o contactar-hi a través del telèfon 93 693 03 61 o bé el correu electrònic habitatge@ccbages.cat.

 

Participació