Agressions sexuals

Les agressions sexuals a Manresa fan pujar la demanda dels cursos de defensa personal

Algunes de les participants a les sessions expliquen que els ajuden a sentir-se més segures

per Redacció , 30 de gener de 2020 a les 08:39 |
Dues de les participants del curs fent una pràctica de defensa personal | Gemma Aleman
Aquesta informació es va publicar originalment el 30 de gener de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El judici als violadors en grup de les Bases i les tres violacions, dues d'elles múltiples, que han transcendit en els darrers mesos a Manresa, han comportat un increment de la demanda dels cursos de defensa personal a la capital del Bages. Des de l'escola d'arts marcials Mugendo, el seu director tècnic, Víctor Font, explica a l'ACN que s'han anat produint "pics". Coincidint amb l'inici del judici a Barcelona i l'agressió múltiple, dies més tard, d'una jove al barri de les Escodines, hi va haver una primera onada de peticions. Al desembre, quan van transcendir dos casos en una setmana, la situació es va repetir.

En aquests cursos es donen "tècniques bàsiques" per protegir-se davant d'un atac. Les participants reconeixen que els "ajuda" a sentir-se més segures, però que són “masses coneixements” per limitar-ho a una sola sessió.


Segons Font, però, el problema recau en el fet que les dones busquen "solucions miracle". "La gent està interessada a fer un curs, però no en l'aprenentatge continuat", explica. Això obliga a concentrar molts coneixements en poc temps. Els curs de defensa personal és, segons el director tècnic, la primera ajuda, però “cal més”. “Els nervis influeixen i per no oblidar les tècniques és imprescindible entrenar-les”, afegeix.

Davant la demanda de cursos, Font ha optat per oferir-ne de gratuïts. Ho fa per “sensibilitat” i perquè creu que "és bàsic que les dones puguin sortir al carrer tranquil·les. Totes n'haurien de fer". A parer seu, la defensa personal hauria de ser “obligatòria” ja a les escoles "si es vol combatre el mal d'arrel i no quan ja ha passat".


De tècniques a la lògica

Un curs de defensa personal busca proporcionar coneixements per combatre l'atac, però també apel·la a la lògica. "La defensa personal comença amb canviar de carrer si no estàs tranquil·la" o "no permetre que un desconegut t'agafi del braç en una discoteca", explica Font a les seves alumnes abans de l'inici. També els hi ofereix eines per evitar situacions difícils, que van des de poder-te deixar anar d'algú que t'agafa del braç a treure-te'l de damunt quan ets a terra.

"El trobo necessari"

La Núria Fígols ha realitzat ja dos cursos de defensa personal, el darrer aquest mes de gener a Manresa. "Després de violacions o coses així et pots sentir intimidat i insegur al carrer, jo visc a Manresa i em sento insegura després de l'ocorregut", reconeix la jove. Explica que fent-lo se sent "més segura", però que té clar que són tècniques que cal "memoritzar bé" i per tant "practicar-ho perquè si no, amb els nervis, segur que et quedes bloquejada".

La Irene Martí, en canvi, explica que ella ha viscut els fets ocorreguts a Manresa una mica "des de la inconsciència". "Són històries que com no les veus, les vius des de la distància", afegeix. Fer el curs, però, diu que l'ha fet adonar-se'n “de la pressió que pot ser trobar-te en una situació així i quines eines puc fer servir per a combatre-la". Com Fígols, creu que amb una sola sessió és "impossible recordar-hi tot". "Caldria entrenar-ho bé per assimilar les coses i poder respondre", opina.

 

Participació