Preocupació al barri Valldaura per la sentència del Suprem que permet que Pymsa torni a fer més soroll

L'Ajuntament defensa el mapa acústic de la ciutat, però obre la porta a modificar-lo

Redacció
29 de gener del 2020
Actualitzat a les 15:25h
Entrada a l'empresa Pymsa, al barri de Valldaura
Entrada a l'empresa Pymsa, al barri de Valldaura | GSV
Nou capítol judicial entre Pymsa i l'Ajuntament de Manresa. El Tribunal Suprem ha donat la raó a l'empresa manresana en l'al·legació que havia presentat contra la primera sentència del TSJC, dedicada al tractament de fusta, i ara la companyia podrà tornar a fer més soroll. Fa 40 anys que els veïns del barri Valldaura demanen que l'empresa marxi a un altre lloc, però el cert és que el soroll s'havia reduït molt des de fa poc més de dos anys, quan l'Ajuntament i la companyia van arribar a un acord en què Pymsa es comprometia a no superar els nivells sonors estipulats pel mapa acústic. Ara, amb la sentència a la mà, l'Ajuntament té dos mesos per modificar-lo. En un comunicat, el govern municipal defensa el mapa acústic de la ciutat, però obre la porta a canviar-lo tal com l'obliga la sentència.

El mapa acústic de Manresa estableix que la finca de Pymsa té una qualificació B1, com les àrees on coexisteixen sòl d'ús residencial amb activitats i infraestructures. L'empresa però, no hi estava d'acord perquè considerava que aquesta qualificació era errònia, ja que creien que es tracta de sòl industrial i que, per tant, podien fer més soroll. En aquest sentit, l'empresa considerava que la qualificació que els hi corresponia era la C2, que és la que es dona a les àrees amb predomini de sòl industrial.

Ara, el Tribunal Suprem els hi ha donat la raó i, per tant, podran incrementar el soroll que fan en uns 10 decibels. Una situació que significa tornar enrere i que fa patir els veïns de la zona, que durant anys han suportat les pudors i el soroll de la companyia. És el cas de la Pepita Solà, que viu en un bloc situat just davant de la fàbrica. "No podies estar a casa tranquil. Tenim por que tornin a fer el mateix que feien", ha subratllat.

Després de la sentència del Suprem, l'empresa estudia ara si denuncia l'Ajuntament per danys i perjudicis perquè, l'octubre del 2017, després de l'acord, la companyia va haver de cessar una part de la seva activitat pel soroll que generava. També està estudiant com la sentència pot afectar les multes que l'Ajuntament li havia imposat i que ascendien als 30.000 euros.

Posicionament de l'Ajuntament

En un comunicat, l'Ajuntament defensa el mapa acústic que va fer, ja que assegura que es va dur a terme "amb criteris tècnics i objectius", però obre la porta a canviar-lo tal com l'obliga la sentència del Suprem.

A més, afegeix que, "si cal", tornarà els diners de les multes que va imposar a l'empresa, però subratlla que Pymsa va renunciar "voluntàriament" a cessar una part de la seva activitat en un moment en què la fiscalia havia obert diligències contra l'empresa per temes mediambientals que encara estan pendents de resoldre.