El Projecte Verd de Cal Gravat, una acció comunitària reeixida que vetllarà per l'entorn natural del barri

Impulsada per l'AVV de Cal Gravat, la proposta, que ha aconseguit implicar els agents del territori i l'administració local, arrencarà dissabte amb una plantada d'alzines

Impulsada per l'AVV de Cal Gravat, la proposta arrencarà dissabte amb una plantada d'alzines
Impulsada per l'AVV de Cal Gravat, la proposta arrencarà dissabte amb una plantada d'alzines | AjM
NacióManresa
28 de gener del 2020
Actualitzat a la 13:26h
Aquest dissabte, 1 de febrer, a les deu del matí, Manresa engegarà el Projecte Verd de Cal Gravat, un programa que té per objectiu revitalitzar i recuperar algunes de les zones verdes d'aquest barri de la capital del Bages a través d'accions relacionades amb la recuperació, preservació, cura i divulgació de la biodiversitat.

El Projecte Verd de Cal Gravat respon als criteri de la lògica de l'acció comunitària: ha estat l'Associació de Veïns de Cal Gravat qui ha pres la iniciativa i ha dissenyat, amb el suport del Pla de Desenvolupament Comunitari (PDC) de la Federació d'Associacions de Veïns de Manresa (FAVM), una proposta integral d'actuació al barri en l'àmbit de l'entorn natural urbà. I no només això, sinó que també hi ha implicat altres entitats de la ciutat i serveis del barri, un fet que converteix l'acció en un exemple d'actuació, on es destaca la responsabilitat compartida entre els agents del territori i l'administració local.

El projecte pretén fomentar conductes de respecte vers el medi ambient; recuperar espais verds del barri; millorar la qualitat de vida de tot el seu veïnat, i harmonitzar la convivència entre persones i la vida del conjunt d'espècies animals i vegetals del barri, entenent que cal preservar la biodiversitat de la que també formem part.

Aquesta iniciativa també pretén descobrir les relacions que es donen entre tres entorns de tota comunitat: l'entorn natural, l'entorn social i l'entorn cultural. Així mateix, posa de manifest que per la preservació de l'entorn natural és necessària la implicació de tots els sectors social ja que és una tasca interdisciplinar.

En aquest sentit, hi haurà dues línies d'actuacions. Una, que se centrarà en dur a terme accions preventives de control per impedir la degradació ambiental, i l'altra, que englobarà totes aquelles accions de rehabilitació dirigides a resoldre o millorar problemes a l'entorn natural urbà que ja s'han produït.    

Primera activitat: plantar vint-i-cinc alzines

L'activitat que donarà el tret de sortida al projecte tindrà lloc aquest dissabte al matí. Es tractarà d'un taller de planters d'alzines que acabarà amb una plantada de vint-i-cinc alzines davant de l'Institut de Cal Gravat.

El taller començarà a les deu del matí i es realitzarà al local núm. 2 de l'AVV de Cal Gravat (plaça Cal Gravat). L'objectiu d'aquest taller és exposar els avantatges que té realitzar plantades d'arbres i informar de com cuidar les zones verdes del barri en diferents aspectes com ara  la sembra i la cura de les alzines. El taller té un caràcter divulgatiu i pedagògic que pretén informar d'aspectes molt pràctics relacionats amb la preservació i el cicle de vida  dels arbres en general i de les alzines en concret.

Pel que fa a la plantada de les vint-i-cinc alzines, començarà a les onze del matí. El lloc escollit és un espai verd municipal situat davant de l'Institut de Cal Gravat. Es deixarà una separació d'entre 5 i 10 metres entre cada planter d'alzina. Aquesta activitat és una crida a la col·lectivitat i al treball comunitari on tots els agents implicats en el projecte i ciutadania de Manresa, seran benvinguts.

Un cop finalitzada la plantada d'alzines es procedirà a fer una neteja col·lectiva per la zona, ja que aquest espai sol ser objecte de conductes incíviques i, sovint, és una zona bruta, plena de plàstics i restes d'embolcalls i altres deixalles.

Agents Implicats

Per a assolir els diferents objectius que planteja el projecte, cal teixir aliances, tal com es reconeix en els Objectius de Desenvolupament Sostenible 2030. Per això és molt important que el projecte teixeixi xarxa dins el barri, amb altres entitats de la ciutat, i que compti amb el suport de l'administració local en les diferents fases del projecte.

En aquests sentit, des de l'Ajuntament de Manresa (en concret des de la regidories de Ciutat Verda  i Barris i Acció Comunitària) s'ha treballat conjuntament amb l'AVV de Cal Gravat i el PDC de la FAVM.

D'una banda l'AVV de Cal Gravat i el PDC FAVM han dissenyat i presentat el projecte. Cal destacar, que és una acció que es realitzarà amb persones voluntàries i amb diferents perfils, edats, gènere, origen per tant és un conjunt divers i heterogeni. Des de l'AVV es proporcionarà el planter d'alzines a aquestes persones. Tanmateix, l'AVV vetllarà pel reg d'aquests arbres, sobretot durant l'estiu.

A petició de l'Ajuntament s'estudiarà, per part de l'AVV, la possibilitat que en el futur es pugui plantejar repoblar el mateix espai amb plantes arbustives i arbres d'altres espècies autòctons del Bages.

Per la seva banda, l'Ajuntament de Manresa, ha donat el vist-i-plau, atenent a criteris d'idoneïtat, al terreny proposat per l'AVV de Cal Gravat. Previ al dia de la plantada d'alzines, el consistori farà els forats en el terreny on han d'anar els arbres; cedirà la terra de plantació i els tutors de fusta a l'AVV de Cal Gravat; habilitarà una boca de reg on poder connectar una marguera per tal que l'AVV es pugui fer càrrec del reg, i es responsabilitzarà del desherbat al voltant de les alzines perquè es puguin desenvolupar bé mentre siguin petites. Durant les diferents fases del projecte, es comptarà amb el suport i assessorament tècnic municipal. 

El Pla de Desenvolupament Comunitari de la FAVM del qual forma part l'AVV de Cal Gravat és un servei que desplega la regidoria de Barris i Acció Comunitària de l'Ajuntament de Manresa, i que impulsa projectes des de i pel veïnat, en treball en xarxa amb les entitats i per l'acció comunitària, com és el Projecte Verd de Cal Gravat.

Finalment, també es buscarà la vinculació amb entitats, serveis i recursos de l'entorn com ara l'IES de Cal Gravat i amb entitats de la ciutat que treballen per la preservació del patrimoni natural de Manresa com és el cas de Meandre. Actualment ja s'està fent un treball conjunt i amb xarxa amb aquesta entitat a fi d'ampliar aquesta iniciativa.