Unió de Pagesos demana explicacions a l'ACA per la gestió «negligent» del desembassament de la Baells

El sindicat considera que es va buidar aigua del pantà tard i de cop, i asseguren que això ha provocat moltes pèrdues

Desembassament de la Baells, dijous passat
Desembassament de la Baells, dijous passat | CCBerguedà
Redacció
27 de gener del 2020
Actualitzat a les 14:11h
Unió de Pagesos està "indignat" amb el que consideren que va ser una gestió "negligent i irresponsable" per part de l'ACA en el desembassament de la Baells durant el temporal Gloria. Asseguren que es va fer massa tard, de cop i sense previ avís, fet que ha provocat danys importants. El desembassament de la Baells va provocar importants inundacions al pas del Llobregat pel Bages, sobretot a Sallent i la Bauma, a Castellbell i el Vilar.

Segons han explicat, en l'inici de l'episodi de pluges, dilluns passat, el pantà estava al 97% de la seva capacitat i no va ser fins dimecres a la tarda, quan la pluja ja havia acabat, que l'ACA va començar a buidar la Baells. En tan sols 12 hores es va passar de buidar 7,5 metres cúbics per segon a 250. De la seva banda, l'ACA assegura que, a la capçalera del Llobregat, no s'havien emès avisos previs de pluja i, per això, no es van plantejar "grans desembassaments preventius".

Unió de Pagesos ha destacat que el desembassament de grans quantitats d’aigua en poques hores va provocar una crescuda sobtada del cabal del riu Llobregat, el mateix dijous 23, que va provocar destrosses a camps de conreu i infraestructures. 

Amb el precedent del que ha succeït en aquesta ocasió, el sindicat creu convenient analitzar els mètodes emprats i els possibles errors comesos, alhora que es planteja "què hauria pogut succeir si, amb la Baells plena, hagués caigut un volum de precipitació superior al que finalment va caure en aquesta zona".