La història protagonitza la Festa dels Romeus de Monistrol de Montserrat

Enguany s'hi han incorporat noves escenes i un nou espectacle de cloenda

Monistrol de Montserrat reviu l'època de la pesta negra
Monistrol de Montserrat reviu l'època de la pesta negra | Àlex Gómez Ribera
25 de gener del 2020
Actualitzat a les 20:14h
El pas de la pesta negra per Monistrol de Montserrat, el segle XVI, ha quedat molt marcat en la història local, segons la tradició Sant Sebastià va salvar miraculosament els monistrolencs de la malaltia, des d'aleshores el poble li rendeix honor a través de les festa que se li dedica cada gener. En els darrers anys la tradició compta amb un nou element, la Festa dels Romeus, una fira en que Monistrol retorna a aquells temps i, a través d'escenes teatralitzades, recorda els fets històrics i la vida quotidiana de l'època.

L'edició d'enguany ha començat aquest dissabte al matí, la pluja ha fet variar o ajornar algunes de les escenes però cap al migdia la pluja s'ha aturat i la festa ha pogut arrencar del tot amb normalitat. Romeus és una festa que implica a tot el poble, fins i tot a l'alcalde, Joan Miguel, i la resta del govern local, els responsables municipals han participat en la cercavila que ha obert aquest dissabte al matí la fira i, també, en l'escena on s'escenifica la visita al poble de l'Abat del Monestir de Montserrat. En aquesta escena s'ha fet present el tema de fons que impregna la fira, l'arribada de la pesta negra al poble, els ciutadans, preocupats, expressen a l'Abat que la malaltia ja està fent estralls ben aprop, a Martorell, per aquesta raó el responsable religiós ordena la contractació de metges perquè prenguin mesures contra l'epidèmia. La pesta es fa present en altres espais de la festa amb la presència d'empestats pel poble, la recollida dels morts per l'epidèmia amb un carro o l'hospital, anomenat morberia, aixecat a fora el nucli antic, al passeig Canaleta.

Pepo Flores porta la direcció artística juntament amb altres ajudants, la seva tasca va començar fa tres anys amb una renovació en profunditat de la festa. Romeus implica molta preparació, Flores explica que l'equip de direcció ja comença a preparar la fira al setembre, un esdeveniment que "mou entre 150 i 200 persones, gent que són tant d'entitats com ciutadans que, lliurement, decideixen implicar-s'hi". Segons el director, "hem trobat el punt que volíem donar a Romeus, afrontem aquest any amb il·lusió, aportant i provant coses noves i, també, pensant en continuar sumant novetats més endavant". Una de les novetats d'enguany és la creació de dues noves escenes i d'un nou espectacle de cloenda, aquest es farà el diumenge a la tarda al Passeig de la Canaleta.

El guionista de pràcticament totes les escenes que es representen a Romeus és el Joan Pozo, ho fa sempre partint d'una base històrica real. Per Pozo escriure els guions partint de la història no és suficient, "cal afegir-hi una mica de màgia per fer les escenes més atractives de cara l'espectador". Una de les escenes noves que ha creat, escrita amb un to de comèdia i anomenada Les meuques del Bordell, explica com l'església culpa a les prostitutes de la pesta, aleshores envia un sagristà al bordell per convèncer-les d'aturar la seva activitat, si finalment les convenç o no ho podran veure els visitants.  D'altra banda en l'espectacle que ha escrit per tancar la Fira d'enguany, Pozo promet amor, pesta i, com no podia ser d'altra manera, un miracle.

Romeus es pot visitar tant aquest dissabte com el diumenge de les 10 del matí fins a les 7 de la tarda, apart de veure-hi les escenes teatrals també s'hi poden trobar mostres d'oficis i parades d'artesania i alimentació, un conjunt d'ingredients que transporten Monistrol de Montserrat, de nou, fins al segle XVI.