Tura Soler guanya el VII Premi Josep M. Planes per la investigació sobre el misteri de Susqueda

També concedeix una menció especial a Albert Martín pel treball sobre "la guerra econòmica arran de l'1-O"

Tura Soler, periodista del Punt Avui
Tura Soler, periodista del Punt Avui | Arxiu particular
Redacció
24 de gener del 2020
Actualitzat a les 11:11h
La periodista del Punt Avui Tura Soler recollirà el divendres 31 de gener, a Manresa, el VII Premi Josep Maria Planes pel treball d'investigació periodística sobre El misteri de Susqueda, un conjunt d'articles publicats durant el 2018 sobre el doble crim que encara continua sense resoldre. El jurat ha destacat el treball intens de la periodista per posar llum sobre un cas molt opac i fa notar que recull l'esperit periodístic d'en Planes.

En aquesta edició, també es fa una menció especial al periodista Albert Martín, pels treballs publicats al diari Ara l'octubre del 2018 sobre la Guerra econòmica arran de 1-O. El jurat destaca el valor de la investigació periodístic per denunciar les mesures econòmiques que van emprendre el govern espanyol, entitats bancàries i empreses del país després del referèndum. El premi Josep Maria Planes és convocat, per primera vegada enguany, per l'Ajuntament de Manresa i la Demarcació Catalunya Central del Col·legi de Periodistes de Catalunya amb l'objectiu de reivindicar el periodisme d'investigació i la figura del periodista manresà Josep Maria Planes (1907-1936). El jurat ha estat format per l'escriptor i periodista Vicenç Villatoro; per la periodista i correspon sal del setmanari El siglo a Catalunya, Teresa Carreras; pel vicedegà de la Facultat d'Empresa i Comunicació de la UVIC-UCC, Xavier Ginesta; pel periodista Jordi Finestres; pels guanyadors de l'edició del 2017, els periodistes Xavi Tedó i Laia Vicens; i per la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Manresa, Anna Crespo. El president de la Demarcació de la Catalunya central del Col·legi de Periodistes de Catalunya. Enric Badia, n'ha estat el secretari.

L'acte de lliurament tindrà lloc divendres 31 de gener, a 2/4 de 8 del vespre, a l'Espai Òmnium, de Manresa, i s'obrirà amb un diàleg sobre El periodisme d'investigació avui entre el periodista i escriptor Vicenç Villatoro i el periodista i membre de la junta de la Demarcació Catalunya Central del Col·legi de Periodistes Salvador Redó. 

Els guanyadors de les edicions anteriors del Premi Planes

I edició: El treball Anuari Mèdia.cat dels silencis mediàtics 2011, elaborat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils.

II edició: El documental Avi, et trauré d'aquí!, dirigit per Montse Armengou i Ricard Belis, i emès pel Sense ficció, el 19 de març de 2014.

III edició: El periodista lleidatà Felip Solé pel seu documental Perseguits i salvats- Camins de nit i boira, sobre les expedicions dels jueus durant la II Guerra Mundial.

IV edició: L'equip liderat per la periodista Anna Teixidor pel documental A la recerca del paradís sobre el viatge de combatents de l'estat per afegir-se a la Jihad, emès el febrer de 2015 a l'espai 30 Minuts.

V edició: La sèrie de reportatges sobre els casos de pederàstia a diferents escoles religioses dels Maristes de Barcelona, realitzada pels periodistes Guillem Sànchez, Jesús G. Albalat i Maria Jesús Ibáñez, i publicada al diari El Periódico.

VI edició: Els periodistes del diari Ara Xavi Tedó i Laia Vicens pel treball d'investigació publicat en format llibre amb el títol d'Operació urnes, sobre la xarxa ciutadana que va fer possible l'1-O.