Cardona ret un emotiu homenatge als miners de la sal i la potassa

Coincidint amb Santa Bàrbara, la vila ha dedicat un monument als treballadors de la mina

Redacció
04 de desembre del 2009
576_1259953493_T8A8310
576_1259953493_T8A8310
La vila de Cardona ha viscut avui una emotiva festivitat de Santa Bàrbara amb l'històric homenatge dedicat als miners que van treballar a la mina de Cardona i, molt especialment, als que hi van perdre la vida.

Coincidint amb la celebració de la festivitat de Santa Bàrbara -patrona dels miners- la vila ha dedicat un monument als treballadors de la mina, en un acte celebrat al recinte de l'antiga Mina Nieves. L'acte ha aplegat més de 400 persones entre familiars, amics, treballadors i extreballadors de les mines de sal i potassa de Cardona.

A les 12 del migdia, després del repic de campanes a l'església de Sant Miquel, ha començat l'acte d'homenatge amb la descoberta del monument al miner. L'alcalde de Cardona, Josep M. Sala, acompanyat de Victòria Esquivel Ribera, vídua d'un miner mor d'accident a la mina l'any 1952, han estat els encarregats de descobrir l'escultura. A continuació s'ha encès la flama del llum de carbur de l'escultura, coma símbol del record permanent de la vila cap als seus miners.

L'Alcalde de Cardona ha recordat la llarga història de Cardona, "una història" -ha dit-"lligada a la Vall Salina, la qual ha donat segles de prosperitat i riquesa a la vila". Però les paraules més emocionades de Sala han estat pels miners i les seves famílies a qui ha honorat "pel seu esforç i sacrifici". L'alcalde de Cardona ha dedicat un especial reconeixement als familiars dels miners morts i a les vídues "que en èpoques molt difícils van lluitar per tirar endavant les seves famílies". "Són un exemple de superació i dels valors humans que ens han conduit fins aquí" , ha afirmat Sala.

Per la seva banda Joaquín Galera, representant del col·lectiu de miners impulsors de l'homenatge i Salvador Romero, representant dels miners han coincidit en qualificar de "merescut" l'homenatge "per l'aportació que els miners van fer a la mina i a la vila de Cardona". Amb el reconeixement i homenatge a la mineria i a la seva gent, "Cardona omple un buit i fa justícia als valors d'esforç, solidaritat i honradesa dels treballadors de la mina", han afirmat.

L'acte ha comptat, també, amb la lectura d'un poema dedicat als miners morts, a càrrec d'Agustina García Ayala, vídua de miner, filla de miner i neta de miner, així com, amb l'ofrena floral als miners, en nom de la vila de Cardona. L'acte ha finalitzat amb el llançament, des del Castell de Cardona, de 77 salves d'honor en record dels 77 miners morts a la mina.

L'escultura reprodueix un miner de Cardona
El conjunt escultòric en honor als miners, obra de l'escultor Ramon Oms i Pons, està realitzat en bronze i reprodueix, a escala real, la figura d'un miner d'acord amb les fotografies més antigues de la mina de Cardona que es conserva a l'Arxiu Municipal. El monument es completa amb una barrina i un llum de carbur, eines associades tradicionalment a la mineria i amb un monòlit que recorda els noms dels 77 miners que entre els anys 1929 i 1990 hi van perdre la vida. L'escultura ocupa l'espai d'entrada a les instal·lacions del Parc Cultural de la Muntanya de Sal el qual és visitat durant l'any per més de 80.000 persones. La iniciativa d'homenatjar els miners de Cardona va sorgir durant la celebració de la festivitat de Santa Bàrbara de l'any 2006, quan Joaquín Galera -en nom dels treballadors d'Ercros S.A.- va demanar a l'alcalde que es dediqués un monument al miner.

La vila de Cardona recordarà i homenatjarà, d'aquest manera, a totes aquelles persones que han format part de la història de la mina i, molt especialment a aquells que malauradament hi van perdre la vida, als quals s'ha dedicat el memorial amb el seu nom.
Arxivat a