Set biblioteques del Bages encaren la recta final del seu particular maridatge entre cultura i vi

El cicle "Biblioteques amb DO" oferirà activitats fins al 7 de febrer

Set biblioteques del Bages encaren la recta final del seu particular maridatge entre cultura i vi
Set biblioteques del Bages encaren la recta final del seu particular maridatge entre cultura i vi | Generalitat de Catalunya
NacióManresa
22 de gener del 2020
Actualitzat a la 13:52h
Una dotzena d'activitats culturals passaran, durant aquests darrers dies de gener i principis de febrer, per set biblioteques del Bages. Ho faran amb el vi com a fil conductor i sota el segell Biblioteques amb DO, un programa impulsat pel Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat que pretén dinamitzar l'espai bibliotecari català a partir de la cultura del vi; posar de manifest el paper de les biblioteques com a dinamitzadores culturals del territori; atraure nous públics als serveis bibliotecaris; promoure els fons i serveis bibliotecaris, i potenciar les col·laboracions entre els serveis bibliotecaris i els agents de l'entorn, especialment amb el sector privat.

Enguany, en el projecte (que va començar a principis de mes) hi han pres part les biblioteques d'Artés, d'Avinyó, de Navarcles, del Pont de Vilomara i Rocafort, de Sant Fruitós, de Súria i la de l'Ateneu Les Bases de Manresa. Les activitats que oferiran en aquesta recta final del cicle giraran al voltant de la presència i la participació de la dona en el món del vi, una relació unida per un fort llaç. En aquest sentit, una de les propostes destacades és la xerrada Emprenedores del vi, que tindrà lloc aquest divendres, 24 de gener, a la biblioteca d'Avinyó. Començarà a les set de la tarda i comptarà amb la presència de la periodista Patricia de Golferichs, de l'agència de comunicació Vilateral. Tot plegat acabarà amb un tast de vins dirigit per Llorenç de Ferrer, enòleg del Celler Les Acàcies d'Avinyó.

La de divendres, però, no serà l'única xerrada que parlarà de les emprenedores del vi. Aquest mateix format d'activitat es repetirà el dissabte 1 de febrer, a les dotze del migdia, a la biblioteca de Sant Fruitós. En aquest cas, però, Patrícia de Golferichs estarà acompanyada de Montse Macarulla, del celler Mas de Sant Iscle. En acabar també hi haurà tast de vins de la DO Pla de Bages.

Pel que fa a Manresa, aquest dijous, dia 23, a les set de la tarda, la biblioteca de l'Ateneu Les Bases serà l'escenari d'un tast de vins de la DO Pla de Bages a càrrec de Joan Soler, president de la DO Pla de Bages, en col·laboració amb la Casa Enfruns de Casserres. Les places per a participar en aquesta activitat ja estan exhaurides.

Pel divendres 24, la biblioteca d'Artés té preparada, per les vuit del vespre, la xerrada El Geoparc de la Catalunya Central. La glossarà Ferran Climent, director científic del Geoparc, i acabarà amb una degustació de vins i cava d'Artés.

La biblioteca del Pont de Vilomara i Rocafort, per la seva banda, rebrà la visita de Pere Trapé, que oferirà la xerrada Les barraques de pedra seca. Tindrà lloc aquest dissabte, dia 25, començarà a les dotze del migdia i acabarà amb un tast de vins de la comarca.
El mateix dia 25 a les dotze del migdia, la biblioteca de Navarcles durà a terme l'activitat Vermut literari. Lletres i vins, en la qual es maridaran vins de la DO Pla de Bages amb textos de quilòmetre zero escrits pels alumnes del curs d'escriptura Laboratori de lletres.
 
El cicle culminarà el divendres 7 de febrer amb la xerrada La pedra seca a la literatura de la mà d'Albert Fàbrega i Enfedaque. Començarà a les set de la tarda, tindrà lloc a la biblioteca de Súria i acabarà amb una degustació de vins de la DO Pla de Bages.
 
I per als més menuts...

La setena edició del programa Biblioteques amb DO també ha pensat amb els més petits de casa. En aquest sentit, s'han programat lectures de contes i activitats plàstiques a les set biblioteques participants. La primera, anomenada Geshtinanna, la deessa del vi, tindrà lloc el dilluns 27 de gener a la biblioteca de Súria i serà un taller co-creatiu de disseny d'un personatge de còmic i il·lustració en viu que començarà a dos quarts de sis de la tarda.

Dimarts 28 l'acció es traslladarà a Sant Fruitós, on s'hi durà a terme la proposta familiar La vinya amb els cinc sentits, un taller creatiu per a infants de 5 a 12 anys i les seves famílies que començarà a les sis de la tarda.

Súria tornarà a agafar el relleu d'activitats infantils amb el conte El raïm trepitjat, a càrrec de Keke Shuga. Serà el dimecres 29 a dos quarts de sis de la tarda.

Artés i Avinyó també oferiran dinàmiques emmarcades en les populars Hora del Conte. Artés ho farà el divendres 31 de gener, a les sis de la tarda, de la mà de la Tieta Lourdes. Avinyó, per la seva banda, comptarà amb l'animadora Elisabeth Ulibarri per explicar històries el dijous 6 de febrer a les sis de la tarda.

Concurs fotogràfic

Per quart any, el cicle Biblioteques amb DO també compta amb el seu propi concurs fotogràfic. El certamen busca que totes aquelles persones que participin en alguna de les activitats organitzades a les biblioteques, pengin fotografies a l'Instagram, amb el hashtag #vinstagrampladebages2020. Les bases del concurs es poden consultar prement aquest enllaç.