Memòria.cat treu a la llum el dietari d'exili i 21 cartes inèdites del manresà Vicenç Prat i Brunet

El prestigiós activista, intel·lectual i polític republicà es va haver d'exiliar durant els primers anys del franquisme

Memòria.cat treu a la llum el dietari d'exili i 21 cartes inèdites del manresà Vicenç Prat i Brunet
Memòria.cat treu a la llum el dietari d'exili i 21 cartes inèdites del manresà Vicenç Prat i Brunet | Memòria.cat
NacióManresa
22 de gener del 2020
Actualitzat a la 13:02h
El portal Memòria.cat, coordinat per l'associació manresana Memòria i Història, ha publicat, amb el suport del Memorial Democràtic, un web amb unes aportacions de notable interès del prestigiós activista, intel·lectual i polític republicà Vicenç Prat i Brunet, que va ser regidor de Cultura de l'Ajuntament de Manresa durant la República i que es va haver d'exiliar els primers anys del franquisme.

El web publica el seu dietari d'exili (titulat França, 1939-1942); un exili que el va portar a viure en diferents camps de refugiats. El text, que ofereix una visió devastadora de la desfeta de la República, es va editar fa anys, però l'edició està exhaurida. En aquest sentit, al web s'hi podrà veure el dietari manuscrit digitalitzat, la seva transcripció i les fotos i dibuixos que l'acompanyen.

Així mateix, la nova pàgina digital creada per Memòria.cat hi inclou una altra aportació rellevant: la publicació de vint-i-una cartes inèdites del mateix Prat escrites des de l'exili al seu amic Ramon Martí Farreras, un altre manresà també exiliat a França. Es tracta d'un testimoni colpidor i lúcid de la diàspora dels perdedors de la guerra civil. Finalment, l'entitat ha recuperat una part important de les seves memòries, escrites durant la postguerra.

El nou web, segons expliquen des de Memòria i Història, "vol ser un petit homenatge a aquests dos manresans que, pel fet de ser representatius de la seva generació, tenen un valor de símbol".