Cardona donarà una oportunitat laboral als aturats de llarga durada

Després de l'èxit de la brigada juvenil, s'ha obert convocatòria per una de nova pensada pels majors de 45 anys

Un dels participants, Uriel Tumiotto, rebent el diploma
Un dels participants, Uriel Tumiotto, rebent el diploma | Gemma Aleman
Redacció
21 de gener del 2020
Actualitzat a les 16:42h
L'èxit del programa impulsat per l'Ajuntament de Cardona i l'Agència de Desenvolupament Local de Solsona i Cardona per formar joves sense feina per rehabilitar l'antiga colònia minera dels Arquers, ha dut als impulsors a engegar una nova convocatòria per aquest 2020. Aquesta vegada, però, el programa s'adreçarà a aturats de llarga durada, prioritàriament majors de 45 anys.

La intenció, ha explicat l'alcalde, Ferran Estruch, és que dels vuit que participin en el projecte, sis siguin contractats per rehabilitar quatre immobles. Com en el cas dels joves, la contractació serà de sis mesos, amb un sou de 1.200 euros bruts mensuals. A banda de les feines a la colònia Arquers, també faran altres tasques de jardineria i manteniment del municipi.

Vuit joves van ser formats el 2019 en matèria de manteniment i rehabilitació. Sis d'ells, a posteriori, han estat treballant durant mesos en la rehabilitació de quatre habitatges de l'antiga colònia minera i en el manteniment del municipi. Aquest dimarts, l'Ajuntament de Cardona i l'Agència de Desenvolupament Local de Solsona i Cardona han volgut reconeixe'ls la tasca amb l'entrega d'un diploma.

Uriel Tumiotto és un dels joves que s'ha graduat. Amb 19 anys, explica que mai havia treballat. Tenia alguns coneixements de jardineria, però que mai havia pogut posar en pràctica. Gràcies al projecte de brigada juvenil, ho ha pogut fer. "És una iniciativa molt recomanable", diu, tot assegurant que en el seu cas, fora de permetre'l veure una mica cap a on vol encaminar el seu futur,, l'ha ajudat a agafar una "rutina".

El programa de la brigada juvenil va néixer amb dos objectius. D'una banda combatre l'atur juvenil i, per una altra, afavorir la rehabilitació. Ara, ha explicat l'alcalde, el municipi ha volgut fer un pas més endavant amb la posada en marxa d'una nova convocatòria pensada per a persones més grans –preferiblement que superin els 45-, veïns del municipi i que portin temps a l'atur i no cobrin ja cap subsidi. El termini per a presentar-s'hi és el 31 d'aquest mes.

Segons ha especificat la directora de l'Agència de Desenvolupament Local de Solsona i Cardona, Glòria Domínguez, la nova convocatòria, batejada com a brigada sènior, tindrà moltes similituds amb la seva antecessora. De les candidatures presentades, se'n seleccionaran vuit. Els participants es formaran durant 100 hores i a sis d'ells se'ls contractarà amb unes condicions similars. Durant 9 mesos, d'abril a desembre, continuaran amb les tasques de rehabilitació a la colònia Arquers, així com tasques de jardineria i manteniment al municipi. Percebran un sou de 1.200 euros bruts mensuals.

Un programa amb un doble objectiu

El projecte compta amb el finançament del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya (SOC), a través de la convocatòria de Treball als Barris. Entre els dos programes, l'Ajuntament ha rebut 280.000 euros per destinar a la contractació de les persones de les dues brigades i a la seva formació.

Durant la presentació del nou programa, Estruch ha subratllat la importància d'un programa "pioner". D'una banda perquè els ajuda a "atacar" l'atur. I és que, amb aquesta nova convocatòria, ha afegit la directora l'Agència de Desenvolupament Local, esperen donar resposta a un segment d'edat que, moltes vegades, suma un atur de llarga durada amb una formació bàsica. L'altre gran avantatge del programa, ha dit Estruch, és que els permet consolidar "l'aposta" per la rehabilitació d'habitatges i espais públics.

La tasca de la brigada juvenil permetrà, imminentment, posar a lloguer social quatre immobles de l'antiga colònia minera que han estat rehabilitats. Si tot va bé, la tasca dels de la sènior permetrà enllestir-ne quatre més al llarg d'aquest any.
Arxivat a