El jutjat de Manresa dicta un desnonament amb data oberta per una finalització de contracte

Els afectats són una família del carrer Barcelona amb tres filles menors i la dona embarassada que han pagat el lloguer fins a l'últim dia, però que pateixen la gentrificació que genera l'expansió universitària

L'afectat pel desnonament obert, Abderrahman Latrach
L'afectat pel desnonament obert, Abderrahman Latrach | Pere Fontanals
21 de gener del 2020
Actualitzat a les 12:54h
El Jutjat d'Instrucció número 2 de Manresa ha dictat una ordre de desnonament amb termini obert -una de les primeres que es formalitza a la capital del Bages- contra una família amb tres filles menors d'edat i la dona embarassada. Així ho ha explicat el pare de la família, Abderrahman Latrach, a la porta del jutjat on, amb altres membres de la PAHC, han entrat un escrit perquè la jutgessa anul·li l'ordre d'alçament i apliqui el nou decret 17/2019 de 23 de desembre de mesures urgents per millorar l'accés a l'habitatge. L'ordre de desnonament, la quarta, arriba condicionada per una finalització de contracte de lloguer, no per falta de pagament.

En la seva intervenció, Latrach ha explicat que l'empresa barcelonina Burés 2001, SL, que és propietària del seu pis i de 24 més en el mateix bloc, vol dedicar els pisos a lloguer turístic aprofitant la proximitat amb la zona universitària de la ciutat i el gruix d'alumnes francesos i d'altres països que hi estudien. Així li va reconèixer el propi propietari, segons afirma, en una trucada per telèfon.

Latrach i la seva família tenien un contracte de lloguer de 3 anys des de 2013, i en el seu termini va arribar-li un burofax en que l'instava a abandonar el pis. Segons assegura l'afectat, en dues trucades el propietari el va voler tranquil·litzar dient-li que "només eren tràmits administratius, però que no patís".
 

Membres de la PAHC davant del jutjat on han lliurat l'escrit contra el desnonament obert. Foto: Pere Fontanals


Tot i ser fora del contracte, la família va continuar pagant el lloguer fins que li va arribar la primera ordre de desnonament. Llavors va ser quan el propietari va assumir que volia destinar tots els pisos, no només el seu, a lloguers compartits per a alumnes de les universitats.

Després de tres desnonaments aturats gràcies a l'acció de la PAHC, el quart que ha arribat té un termini obert d'execució, "de manera que la policia pot venir a qualsevol hora entre el 27 i el 31 de gener i fer-nos fora de casa".  Aquesta mesura, "a banda d'il·legal", segons denuncia, "és injusta i inhumana perquè ens posa en un estat de nervis insuportable".