L'Audiència Nacional investiga Tous per vendre joies omplertes de material no metàl·lic

Dimecres haurà de declarar com a investigada per un presumpte delicte d'estafa continuada, falsedat documental, publicitat enganyosa i corrupció entre particulars

Anell Tous amb el popular osset
Anell Tous amb el popular osset | Comerç
Redacció
20 de gener del 2020
Actualitzat el 25 de gener a les 9:53h
El Jutjat Central d'Instrucció 1 de l'Audiència Nacional ha obert diligències prèvies contra l'empresa manresana Tous a instàncies de Fiscalia per presumptes delictes d'estafa continuada, falsedat documental, publicitat enganyosa i corrupció entre particulars. Segons la Fiscalia, Tous omplia de material no metàl·lic les peces de joieria que comercialitzava en metall preciós, segons informa El Independiente i la SER.

El jutge que Porta el cas, Santiago Pedraz, ha citat a declarar aquest dimecres en qualitat d'investigats els representants legals de Tous i d'Applus Laboratories, el laboratori que realitza el contrast de les peces, a l'espera que avanci la instrucció i es puguin dirigir les responsabilitats penals.

L'origen de tot plegat es remunta a una denúncia de Consujoya davant la Guàrdia Civil de Còrdova, on els comunicava que peces que la marca manresana comercialitzava com a or de 18 o 24 quirats o plata de llei tenien en el seu interior un material no metàl·lic.

Aquesta denúncia va ser contrastada pel laboratori d'anàlisi i contrast de metalls preciosos Ecomep i per l'Instituto Universitario de Nanoquímica de la Universidad de Córdoba després d'anañitzar les peces que havien comprat en comerços de Còrdova i Màlaga i del web de la marca Tous, que van confirmar que l'interior de les joies era d'una "estructura hidrocarbonada".

La Guàrdia Civil va posar en marxa llavors l'Operació Kodiak juntament amb la Fiscalia de Còrdova que va acabar inhibint-se a favor de la Fiscalia de l'Audiència Nacional. En concret, la investigació se centra en si les joies que Tous comercialitza com si fossin íntegrament de metalls preciosos -com el popular osset- en realitat contenen en el seu interior un material de polímer.