La Baixada dels Drets acollirà un local d'«efecte cohesionador» inspirat en Europa

L'Antic convoca aquest dimecres als agents del barri perquè es facin seu La Canal, el projecte impulsat a partir de l'experiència Urbact

L'antic Celler a la Baixada dels Drets, en primer pla
L'antic Celler a la Baixada dels Drets, en primer pla | Pere Fontanals
20 de gener del 2020
Actualitzat a les 19:02h
L'Antic té previst obrir en poques setmanes un local d'"efecte cohesionador" a la Baixada dels Drets de Manresa que anomenarà La Canal i que està inspirat en l'experiència de la ciutat d'Altena (Alemanya), una ciutat que va patir un fort decreixement demogràfic després de la crisi industrial i que ara lidera la comissió Regrow City del projecte europeu Urbact, on també hi forma part Manresa, a través del seu Centre Històric.

Segons ha explicat el coordinador de l'Antic, Jordi Jet, el projecte vol ser una plataforma d'acció comunitària i d'"efecte cohesionador" que canalitzi l'energia de les persones en el bé comú i per a la millora de la vida al barri. La funció seria el d'un centre cívic, "però sense pretensions", que els mateixos usuaris en siguin els gestors i que aculli altres accions que es portin a terme. "Es podria fer una trobada cada dijous per cosir, o crear un grup per ajudar a pujar la compra cada setmana...", explica Jet.

El local de la Baixada dels Drets arriba a l'Antic per cessió dels seus propietaris durant 9 mesos i seria, tot i que no ho han confirmat des del projecte, l'antic Celler. La intenció és que hi hagi equips d'acció que es coordinaran a través d'un grup motor que coordina els grups i actua com un punt d'intercanvi comunitari.

Aquest dimecres a 1/4 de 9 del vespre es fa una reunió oberta a veïns, comerços i entitats a la sala dels Carlins per començar a gestionar aquests equips d'acció en diverses comissions de treball en el marc de La Canal.
 

Membres de ,l'Antic, aquest dilluns, després d'explicar els projectes a la premsa. Foto: Pere Fontanals


Més accions de l'Antic

La reunió servirà també perquè el coordinador de l'Antic i d'aquest projecte, Jordi Jet, i les persones que han impulsat el darrer any la plataforma, expliquin les accions que s'han dut a terme durant el 2019 i afegir voluntaris "que s'estimin el Barri Antic" de cara a 2020.

A banda de La Canal, l'Antic continua treballant en altres propostes per al barri. Aquest 2019 s'ha centrat en quatre comissions d'acció, el Barri Bonic, l'equip d'Aparcament, Mercat i Joves i el d'Habitatge.

L'equip del Barri Bonic ha centrat la seva acció en la difusió en pòster i a les xarxes socials d'una campanya de co-reponsabilització de la ciutadania per tenir cura de l'espai públic. De cara a 2020 té previst desevolupar el programa Flors als blocs reconvertint el concurs de flors als balcons per a que els veïns embelleixin les seves façanes.

L'equip d'Aparcament de l'Antic treballa amb la voluntat que el solar de l'Anònima sigui un pàrquing de barrera fins que no es desenvolupi el pla del futur equipament. "No entrarà en competència amb la zona blava o verda, perquè l'aparcament del solar de l'Anònima està pensat per a preu per dia", ha explicat Vicky Garcia. És una proposta amb la que es troben a gust veïns, comerços i Ajuntament, ha posat de manifest. En total serien unes 110 places.

L'equip de Mercat i Joves vol ampliar la trobada culinària en que es va portar a terme un taller de cuscús al Mercat Puigmercadal i que va ser un èxit de participació i integració, amb la finalitat que, per exemple, "membres del gremi hoteler puguin veure aquests joves no acompanyats treballant i que puguin arribar a contractar-los", segons ha explicat Oriol Barri.

Finalment, l'equip d'Habitatge és el que té més dificultats per vehicular propostes i és el que té "un treball més lent". Es treballa en la idea d'activar pisos buits a través d'una plataforma que posi en contacte petits propietaris que no tenen capacitat d'inversió amb potencials llogaters o masovers a través dels avals socials i de confiança.