Baixen els índexs d'inserció laboral dels titulats en FP del Bages

Un estudi del Consell General de Cambres de Catalunya revela que el grau d'inserció laboral dels graduats en FP del Bages ha estat del 36%, vuit punts per sota del que es va registrar l'any passat. Baixen els contractes temporals, creix l'autoocupació, milloren els nivells salarials dels empleats i es manté una taxa d'atur per sota de la mitjana

Redacció
04 de desembre del 2009
La crisi també està tenint els seus efectes en la contractació per part de les empreses de titulats en estudis professionals. Segons una enquesta elaborada pel Consell General de Cambres de Catalunya, un 36% dels graduats en FP del Bages té feina sis mesos després d'acabar els estudis. La dada, tot i que és positiva, suposa un lleuger descens respecte l'any anterior, en què els titulats amb feina representaven el 44% del total. D'altra banda, mentre que l'any passat només un 3% dels enquestats estaven en situació de buscar feina, ara s'hi troba un 11%.
 

Notícia relacionada: El Bages registra cinc aturats més al dia durant novembre

Aquesta dificultat per trobar feina es compensa amb un major interès per ampliar la formació, amb un 40% de titulats que continua estudiant un cop acabats els estudis, davant d'un 36% de l'any anterior. En canvi, baixa la xifra dels que compaginen feina i estudis, que se situa en un 13%. La inserció al món laboral és notablement major en el cas dels titulats en cicles formatius de grau superior, en què assoleix xifres de prop del 56%, mentre que dels que tenen estudis de grau mitjà només en treballa el 32%. En aquest últim grup és en el que és més freqüent compaginar feina i estudis, en un 24% dels casos, o continuar estudiant, en un 34%.

La principal causa per no trobar feina és, segons els enquestats, la manca d'ofertes adequades a la formació rebuda, raó assenyalada en un 36% dels casos. Els motius personals, amb un 32%, la manca d'experiència, amb un 15%, i la manca d'ofertes econòmicament atractives, amb un 12%, són altres motius que expliquen el fet que els titulats en FP no treballin.

Dels que sí que estan treballant, els contactes personals i l'enviament de currículums per iniciativa pròpia són els dos mètodes que es demostren més efectius per trobar feina. El primer ha funcionat en un 30% dels casos, mentre que el segon en un 17%. El propi centre educatiu o l'empresa on s'han fet les pràctiques són dues altres eines eficients per a la recerca de feina.

Millors condicions laborals
L'estudi també posa de manifest que en aquest darrer any, tot i reduir-se el grau d'inserció laboral dels titulats en FP, han millorar les condicions laborals dels que han aconseguit introduir-se en el mercat de treball. Unes millores que es materialitzen en un increment en el nivell de sou, amb augments sensibles en els grups que cobren entre 900 i 1.200 euros nets al mes, que ha passat de ser un 47% a ser un 52%, i dels que cobren entre 1.200 i 1.500 euros, que ha passat del 12% al 17%. A la vegada, s'ha reduit el grup de sous d'entre 600 i 900 euros, passant del 34% al 26%.

D'altra banda, la tipologia dels contractes mostra una tendència al canvi, amb una lleugera disminució dels contractes temporals, que han passat de representar el 54% del total al 52%. Els contractes indefinits baixen un punt percentual, passant del 42 al 41% i el que més augmenta és el treball per compte propi, que creix del 4 al 7%.

L'FP, una bona eina per entrar al món laboral
Tot i les majors dificultats per trobar feina que s'han produit durant el darrer any, a causa de la crisi econòmica, l'estudi confirma que la formació professional continua sent una bona porta d'entrada al món laboral. Si ens fixem en el nombre de titulats en FP que busca feina, un 11% del total, es pot comprovar com aquests titulats tenen una taxa d'atur molt inferior a la mitjana de Catalunya pel grup d'edat d'entre 16 i 24 anys, que va ser del 36% el segon trimestre del 2009.

De la mateixa manera, els estudis de formació professional es confirmen com un factor de competitivitat per a les empreses. Segons la Cambra, el fet de comptar amb una oferta de qualitat i pràctica com la que desenvolupen al territori els diferents centres d'estudis professionals, permet disposar de personal ben format i capacitat, contribuint de forma decisiva a generar valor afegit per a les empreses. El suport als estudis d'FP i la col·laboració entre centres i empreses ha de ser una aposta clara no només per superar la crisi sinó per sortir-ne reforçats. Des de la Cambra es vol assenyalar el caràcter pioner del Bages en aquest aspecte, amb projectes únics de col·laboració com la Fundació Lacetània o el Centre de Formació Pràctica, i amb una oferta d'estudis puntera com ho van ser en el seu moment els d'hoteleria a l'Escola Joviat.