«A toc de campana», una Innocentada completament manresana que se'n riu de tot i de tothom

Amb guió de la navarclina Xènia Sellarés, la sàtira, que té una hora de durada, compta amb l'aparició estel·lar dels alcaldes Marc Aloy i Valentí Junyent

La 63a Innocentada de Manresa  es podrà veure al Teatre Conservatori els dies 17, 18, 19, 24, 25 i 26 de gener
La 63a Innocentada de Manresa es podrà veure al Teatre Conservatori els dies 17, 18, 19, 24, 25 i 26 de gener | AFT
17 de gener del 2020
El manresanisme torna a ser, amb tots els ets i uts, el protagonista de la Innocentada. Indiscutiblement. Si bé en les darreres obres representades en el marc d'aquesta tradició teatral la capital del Bages hi era present més aviat com una mera ubicació on s'hi duia a terme la trama (fa dos anys la ciutat acollia el rodatge d'un concurs de talents i l'any passat el Teatre Conservatori es transformava en una sala de cabaret de la Manresa de la Segona República), enguany la ficció compta amb personatges i diàlegs que, de ben segur, interpel·laran l'espectador.

I és que al llarg de l'hora que dura la sàtira -que enguany ha escrit la navarclina Xènia Sellarés i ha dirigit Jordi Gener- el públic testimoniarà un conflicte d'interessos entre les entitats culturals de Manresa i l'Ajuntament. Resulta que des de TV3 es proposa a l'equip de govern de la ciutat celebrar la gala de cap d'any allà, concretament al Teatre Conservatori. El consistori, convençut que acollir l'esdeveniment aportarà prestigi i valor a la ciutat, decideix prescindir de totes les iniciatives artístiques i festives que les entitats manresanes promouen des de fa anys.

Entre elles, i amb un protagonisme destacat, hi ha la Innocentada. El Xavi, el director (interpretat exquisidament per Lluís Barrera), i la resta del seu equip (format pels actors Dolors Garzón, Joan Domènech, Marc Freixa i Eva Lao), faran els possibles perquè la tradició teatral en qüestió no es perdi. Desesperats, estaran disposats a fer el que calgui, fins i tot a xantatgejar els dos líders polítics de la ciutat, Valentí Junyent i Marc Aloy, que també tindran un paper destacat en la trama.

Tot plegat transcorrerà sota l'atenta mirada dels periodistes Joan Plantat (interpretat per Xavier Gamisans) i Empar Ja Vindré (encapçalada per Maribel Montardit), que seran a peu de carrer retransmetent l'última hora dels esdeveniments, així com també dels presentadors del Telenotícies (Txell Vall i Ferran Junyent), una mica despistats i força narcisistes. Així mateix, la figura de diversos veïns i veïnes acabarà de donar forma a un argument que no té pietat per res ni per ningú, i que compleix amb la principal raó de ser de la Innocentada: riure's d'un mateix.
 

El cos de ball de la 63a Innocentada, durant una de les coreografies que interpreten al llarg de l'obra Foto: AFT


Pel que fa al cos de ball, dirigit per Ariadna Guitart, l'execució excel·lent de les cinc coreografies que interpreten, amb un vestuari acurat i unes músiques que van com anell al dit a l'obra (fins i tot hi ha una peça interpretada en directe a càrrec dels Tabalers de Xàldiga), potencia l'impacte visual d'aquesta 63a Innocentada que, enguany, porta per títol A toc de campana.

Properes funcions

La 63a Innocentada de Manresa es podrà veure, també, aquest dissabte 18 de gener a les nou del vespre i diumenge dia 19 a les sis de la tarda. Les funcions es reprendran la següent setmana: divendres 24 i dissabte 25 a les nou del vespre, i diumenge 26, a les sis de la tarda. Les entrades tenen un preu de 15 euros i de 13 si es van a buscar vals de descompte a l'Agrupació Cultural del Bages, a Manresa Teatre Musical i a Cal Manel. En el cas de voler-les adquirir sense descompte, es poden comprar a través d'aquest enllaç.