Monserveis passa treballadores a un dels socis per fer front a un eventual tancament

L'empresa, sancionada per tenir 52 empleades sense contracte, busca desprendre's d'obligacions de forma fraudulenta per si ha d'anar a un ERO

Protesta de la CGT de Berga davant la delegació que Monserveis té allà
Protesta de la CGT de Berga davant la delegació que Monserveis té allà | Pilar Màrquez Ambròs
17 de gener del 2020
Actualitzat a les 10:49h
Monserveis, l'empresa de serveis a les persones dependents que va ser sancionada amb 735.000 euros per Inspecció de Treball per tenir 52 treballadores sense contracte, està traspassant gradualment les treballadores que manté a un dels seus socis -des de març de 2019, administrador únic de l'empresa- Eduard Flores.

Així ho ha denunciat la CGT a través de les xarxes socials i ho ha pogut corroborar NacióManresa amb les nòmines d'algunes treballadores a les que a tingut accés. Si abans el seu contractador era SoluBages SL (nom fiscal de Monserveis), actualment qui les té contractades i signa les nòmines és Eduard Flores Suero.

Eduard Flores Suero era juntament a Xavier Pubill Cunill els dos administradors de l'empresa, essent aquest últim el seu gerent. Des que el març de 2019 es va iniciar l'expedient sancionador contra SoluBages SL, Pubill va donar de baixa de l'empresa i hi continua Eduard Flores com a administrador únic.

Només ingressos dels privats

Quan l'octubre de 2019 es va fer pública la sanció sobre SoluBages SL tots els ajuntaments que oferien serveis a la dependència a través d'aquesta empresa van suspendre l'acord i no admetre-la com a beneficiària dels seus suports a les famílies. Així, l'Ajuntament de Manresa la va apartar dels Xec Servei, i altres ajuntaments com el de Berga o altres municipis de les comarques del Bages i el Berguedà van fer el mateix amb els seus ajuts a la dependència.

La Generalitat encara manté Monserveis com a empresa acreditada en l'atenció a les persones amb dependència, i el sistema encara la reconeix entre les beneficiàries de serveis del Programa Individual d'Atenció (PIA), però els serveis socials dels ajuntaments, no l'ofereixen. El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies va obrir un expedient sancionador d'ofici que, calculen, estarà tancat d'aquí dos mesos, ja que en aquests moments es troba en fase d'instrucció.

Cal tenir en compte que les mateixes infraccions laborals suposen un incompliment de la llei de serveis socials. A banda de la qüestió laboral, la manca de qualificació professional del personal és una vulneració molt greu de la normativa reguladora.

Amb aquest panorama, Monserveis només manté, amb alguna excepció, clients privats, famílies que contracten directament els seus serveis sense suport de l'administració, però fins i tot aquesta via d'ingressos es pot perdre ja que la Generalitat està en sobre-avís per la manca de qualificació professional de les treballadores.

No cal oblidar, també, l'import de la sanció, 735.000 euros, i que l'expedient es troba ara a Fiscalia per un més que possible delicte penal.

La solució? Més frau

La CGT del Berguedà, que és qui va impulsar la denúncia sobre Inspecció de Treball, ha avisat en nombroses ocasions a les xarxes que després de la sanció, Monserveis, lluny de corregir el seu frau, continua mantenint treballadores sense papers i les que tenen contracte, per moltes menys hores de les reals, en frau de llei.

A aquestes últimes, tal i com denuncia el propi sindicat, les està traspassant gradualment de Monserveis, o sigui SoluBages SL, a Eduard Flores Suades, actualment administrador únic de la companyia. Així, fraudulentament prepara l'empresa, que el passat 11 de novembre tenia 37 treballadores donades d'alta segons la documentació de les eleccions sindicals, per a un eventual tancament a través d'Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO).

El primer pas necessari per presentar un ERO ja el va fer amb aquestes eleccions: que les treballadores tinguessin representació sindical. En connivència amb la UGT es van convocar unes eleccions en les que van sortir escollides delegades Eva Serrat, esposa del gerent sancionat Lluís Pubill, i dos treballadores més de confiança de la direcció.

Ara, l'empresa, que a banda de les 37 treballadores amb contracte manté un número similar de treballadores sense alta a la Seguretat Social, pretén aprimar la seva estructura per a que les seves obligacions siguin les mínimes a l'hora de complir amb els requisits de l'ERO. No ho fa acomiadant els treballadors per no poder pagar-los, sinó que ho fa donant-los de baixa de l'empresa i d'alta amb un dels seus dos socis, que manté l'activitat, com a autònom, de serveis d'acompanyament a les famílies amb dependència.