ICL acata la sentència del TGUE i ara estudia si la recorre

L'empresa assegura que la decisió no té "cap impacte" per a la companyia i recorda que ja va abonar la sanció imposada

Imatge d'arxiu d'ICL
Imatge d'arxiu d'ICL | Pere Fontanals
Redacció
16 de gener del 2020
Actualitzat a les 18:23h
ICL Iberia, filial d'Iberpotash, acata la sentència del Tribunal General de la Unió Europea, que tomba el recurs que, l'any 2018, va presentar l'empresa minera contra la penalització de Brussel·les per rebre ajudes il·legals. Malgrat això, la companyia discrepa dels criteris que utilitza el tribunal a l'hora de referir-se a "ajudes d'Estat" i, en aquest sentit, estudia ara si recorrerà la decisió davant del Tribunal de Justícia de la UE.

Iberpotash recorda que, l'any 2018, ja va pagar els 5,8 MEUR amb què la Comissió Europea els va sancionar i que, per tant, la decisió del TGUE "no té cap nou impacte per a l'empresa". "Vam presentar un recurs com ho faria qualsevol altra empresa en una situació similar", han assegurat des de la companyia.

En declaracions a l'ACN, ICL Iberia recorda que, malgrat la nova sentència, l'empresa es manté "plenament compromesa" amb el territori. Recorden que, durant el 2020, la companyia preveu inaugurar la nova terminal del Port de Barcelona i finalitzar el projecte de la rampa. "La nostra inversió en aquesta fase del projecte s'espera que superi els 400 MEUR", han assegurat.

De la seva banda, el Govern també acata la resolució "si el tribunal creu que es van sobrepassar els límits d'ajuts d'Estat". La consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha volgut deixar clar que "fa temps" dels fets i que, probablement, "si es van donar els ajuts, és perquè es va considerar que era legal fer-ho". Alhora ha afegit que ara "sempre es demanen informes jurídics per determinar quin ha de ser el límit quantitatiu" i així s'evita que es pugui pensar "que es vol afavorir una empresa".

Els ecologistes celebren la decisió, però lamenten que arribi tard

Des del col·lectiu Prou Sal, Josep Ribera ha celebrat la decisió "previsible" del TGUE, "La directiva de mar i aigua estableix que qui contamina paga i ells han fet molt mal amb tants disbarats", ha lamentat. No obstant això, Riera creu que la decisió arriba a "pilota passada" i "tard".

De la seva banda, fonts del sector saliner, que són els qui l'any 2012 van interposar la denúncia davant de la Comissió Nacional de la Competència també valoren positivament la sentència, però lamenten que la multa que se'ls ha imposat és "molt baixa" tenint en compte que "els catalans també han pagat de la seva butxaca" la construcció de la depuradora d'Abrera i del col•lector de salmorres, dues infraestructures que han tingut un cost aproximat de 200 MEUR i que, segons aquestes mateixes fonts, s'han fet "per a ús de l'empresa minera".
Arxivat a