Súria encetarà la Festa de Sant Sebastià posant en valor el conjunt medieval de les Guixeres

El pregó d'enguany, que anirà a càrrec de l'arqueòloga Cristina Belmonte Santisteban, tindrà lloc aquest divendres

Súria encetarà la Festa de Sant Sebastià posant en valor el conjunt medieval de les Guixeres
Súria encetarà la Festa de Sant Sebastià posant en valor el conjunt medieval de les Guixeres | SúriaTurisme
NacióManresa
14 de gener del 2020
Actualitzat a les 14:22h
Súria ja ho té tot a punt per celebrar, un any més, la Festa de Sant Sebastià, una diada eminentment local que té els seus orígens en el Vot de Poble que va instaurar-se, a finals del segle XIX, a causa d'una greu epidèmia de còlera que va patir el municipi.

Aquest 2020, la festivitat començarà a celebrar-se el divendres, 17 de gener, amb el tradicional pregó, que en aquesta ocasió anirà a càrrec de Cristina Belmonte i
Santisteban, l'arqueòloga que dirigeix l'excavació del conjunt medieval de les Guixeres, mitjançant un camp de treball anual amb estudiants de l'Institut Mig-Món i el col·lectiu de
voluntaris Jubilats de les Guixeres. 

El títol del pregó porta per nom El conjunt medieval de les Guixeres. Quinze anys d'intervencions, i ja es va glossar en el marc del cicle de conferències de la Tribuna d'Arqueologia 2019-20, convocada pel departament de Cultura de la Generalitat, i que va celebrar-se a primers de desembre al Palau Marc de Barcelona. L'acte, que començarà a les vuit del vespre, serà introduït per Albert Fàbrega i Enfedaque, estudiós i impulsor d'aquestes i altres excavacions arqueològiques a Súria, i comptarà amb la cloenda de l'alcalde del municipi, Albert Coberó i Aymerich. 

Les propostes festives seguiran el dissabte 18, amb la inauguració, a les set de la tarda, de l'exposició Tacte. Art de Greta Riera, a Cal Balaguer del Porxo. L'acte comptarà amb la música en directe del surienc Marc Badia i Casado, al mateix temps que la pintora Greta Riera portarà a terme, de manera improvisada, una obra pictòrica. La pintura serà sortejada entre els assistents per gentilesa de Súria Punt Comercial, que amb aquesta acció s'adhereix a la mostra d'art. 

El cap de setmana culminarà amb la visita patrimonial al conjunt de les Guixeres, el diumenge 19 a les deu del matí. L'encarregat de dirigir-la serà Albert Fàbrega i Enfedaque, i el lloc d'inici de la ruta serà la plaça de la Serradora.

Cultura popular i teatre musical

El dilluns 20 de gener, i com ja és tradició, arrencarà amb una galejada a càrrec dels Trabucaires del Tro Gros, que tindrà lloc a tres quarts de deu del matí. Una hora més, tard, a les onze, l'església parroquial de Sant Cristòfol acollirà la mítica missa solemne i renovació del Vot de Poble a Sant Sebastià. Predicarà l'homilia Mossèn Josep M. Vilaseca i Ribalta, vicari general del Bisbat de Solsona.

Just quan s'acabi la missa -que culminarà amb el cant dels Goigs de Sant Sebastià, d'Anton Malats i Gallés- es durà a terme una cercavila pels carrers del poble amb la participació
de la Cobla Súria, els Geganters i Grallers del Poble Vell, els Geganters del Gorg de l'Olla, el Ball de Cascavells amb el Tro Gros, els Bastoners de l'Agrupació Sardanista i la Xaranga de l'Escola Municipal de Música, formada per alumnes i exalumnes del centre acompanyats d'altres músics suriencs. La cercavila finalitzarà a la plaça de Sant Joan, ubicació en la qual, a partir de dos quarts d'una del migdia es durà a terme una ballada de sardanes amb la Cobla Súria.

La jornada de dilluns acabarà amb la representació de Xocwitx. La bruixa d'Edimburg, una obra de teatre musical amb guió del surienc Ricard Reguant i Gallego, i música de David Martell i Solernou. La part interpretativa la protagonitzaran els membres del Grup de Teatre del Foment Cultural. Xocwitx. La bruixa d'Edimburg es representarà a les sis de la tarda al Teatre del Foment Cultural. Així mateix, i a banda de la funció de dilluns, s'oferiran passis de l'obra els diumenges 26 de gener i 2 de febrer, també a les sis de la tarda.











Arxivat a