Memòria i Història treu a la llum dues fotos «inèdites» de Josep Maria Planes i Francesc Macià

En el web també s'hi han incorporat tres textos teatrals del periodista manresà, un escrit per ell mateix i els altres dos traduïts d'obres nord-americanes

Una de les fotos que Memòria i Història ha publicat de Francesc Macià i Josep Maria Planes
Una de les fotos que Memòria i Història ha publicat de Francesc Macià i Josep Maria Planes | Josep Maria Sagarra o Pau Lluís Torrents
NacióManresa
10 de gener del 2020
Actualitzat a les 12:06h
El web que l'entitat Memòria i Història va obrir en homenatge al periodista manresà Josep Maria Planes té nou contingut. Es tracta de dues fotografies seves amb el president Francesc Macià, al terrat de la Casa dels Canonges. Segons exposa l'entitat, podria tractar-se de dues instantànies "inèdites", ambdues procedents del Fons Josep Maria Sagarra i Plana, de l'Arxiu Nacional de Catalunya.

L'altra nova incorporació al web són els textos teatrals L'home que s'havia de morir i les traduccions que el mateix Planes va fer de dues obres de teatre nord-americanes: El Faquir Bengapur, original d'Eulton Cursler i Lowel Brantano, i The Front Page, de Ben Hecht i Charles MacArthur.

"Cal remarcar molt especialment la importància de la traducció d'una obra com The Front Page, una de les comèdies dramàtiques nord-americanes més famoses, coneguda aquí amb el nom de Primera Plana, i que ha arribat al cinema i al teatre", diuen des de Memòria i Història. De fet, l'any 2003, Sergi Belbel va dirigir-ne una versió al Teatre Nacional de Catalunya.

L'existència d'aquesta traducció de Planes és molt poc coneguda, tot i que es pot consultar al portal Memòria Digital de Catalunya.  El mecanoscrit original es troba a la Biblioteca de Catalunya. Pel que fa a El Faquir Bengapur fou estrenada al Teatre Romea l'11 de desembre de 1929, i L'home que s'havia de morir, al Teatre Novetats el 4 d'abril de 1930.