Les VIII Jornades del Patrimoni del CEB se centraran en recuperar la memòria popular de la vinya i el vi

Començaran el divendres 24 de gener i s'allargaran fins el dissabte 1 de febrer

Les VIII Jornades del Patrimoni del CEB se centraran en recuperar la memòria popular sobre la vinya i el vi
Les VIII Jornades del Patrimoni del CEB se centraran en recuperar la memòria popular sobre la vinya i el vi | Laura Busquets
NacióManresa
09 de gener del 2020
Actualitzat a les 12:42h
El pròxim divendres, 24 de gener, es donarà el tret de sortida a les vuitenes Jornades del Patrimoni, impulsades pel Centre d'Estudis del Bages (CEB) en col·laboració amb el Col·legi d'Arquitectes de la Catalunya Central, el Parc de la Sèquia, l'Arxiu Comarcal del Bages, l'Ajuntament de Manresa i, en aquest cas, també de la DO Pla de Bages, ja que el tema central sobre el qual giraran les activitats emmarcades dintre les jornades serà la vinya i el vi.

L'objectiu del CEB és recuperar la memòria popular sobre la vinya i el vi a la comarca. De fet, el Bages ha estat, històricament, una de les principals comarques especialitzada en el conreu de vinya. Nombrosos testimonis materials com marges, parets de pedra seca, barraques i tines ens recorden aquest passat vitivinícola que va disminuir en el segle XX i que, al llarg d'aquests darrers anys, s'està tornant a recuperar gràcies a la tasca de la DO Pla de Bages.
En aquestes vuitenes Jornades del Patrimoni, doncs, s'aprofundirà i s'analitzarà la petja històrica que han deixat el vi i la vinya a la comarca i que, tal com exposen des del CEB, "cal preservar i recuperar".

Tot plegat començarà el divendres 24 de gener, a dos quarts de vuit del vespre, amb la conferència Vinya, paisatge, patrimoni i relacions socials, a càrrec de l'historiador navarclí Llorenç Ferrer, que tindrà lloc a la sala d'actes de la Casa Lluvià i serà d'entrada lliure.

Les propostes seguiran el dissabte 25 al matí. De nou a onze, a la mateixa Casa Lluvià, es durà a terme la primera part de la jornada de treball, que comptarà amb les intervencions d'Ernest Molins (que glossarà la xerrada La fabricació d'aiguardent: les fassines); de Roser Parcerisas (que parlarà del vi, el vinagre i l'aiguardent com a remeis tradicionals), i de Maria Estruch, que oferirà la ponència La verema: cuina i tradició. Abans d'engegar amb la segona part (que començarà a dos quarts de dotze i acabarà a la una del migdia), els assistents podran prendre part d'un tast de vins de la DO Pla de Bages.

La jornada de treball es reprendrà amb les xerrades de Joan Soler (titulada La recuperació de la varietat de vinya per la DO Pla de Bages), i de Mireia Vila (Converses amb gent que treballava amb el món del vi i de la vinya de manera tradicional). Tot plegat acabarà amb la projecció d'un curtmetratge sobre el món del vi i la vinya al Bages.

Les VIII Jornades del Patrimoni acabaran el dissabte 1 de febrer, amb una visita en espais relacionats amb la vinya i el vi. Per a assistir-hi, cal enviar un correu reservant plaça a l'adreça electrònica cebages@cebages.org.