Més de 700 persones i 16 carrosses a la cavalcada de Reis 2020 de Manresa

Començarà a les 6 de la tarda a la Muralla de Sant Francesc i repeteix l'itinerari que es va estrenar el 2016, amb el recorregut a peu dels Reis i les principals figures des de Sant Domènec a la Plaça Major

El Rei Baltasar durant la Cavalcada de Reis de 2018
El Rei Baltasar durant la Cavalcada de Reis de 2018 | Àlex Gómez Ribera
Redacció
02 de gener del 2020
Actualitzat el 04 de gener a les 8:26h
Dissabte 5 de gener, els Reis d'Orient arribaran a Manresa per omplir de festa els carrers de la ciutat en una cavalcada que començarà a les 6 de la tarda a la Muralla Sant Francesc i amb la participació de més de 700 persones i 16 carrosses, que inclouen les dels tres reis, la del príncep Assuan i la resta de carrosses d'entitats i barris i tot una comitiva d'espectacle, llum, màgia i color.

La cavalcada, organitzada per l'Agrupació Cultural del Bages i l'Ajuntament de Manresa, tindrà com cada any una durada aproximada entre dues hores i dues hores i mitja. Des del 2015 passa pel carrer Guimerà enlloc del primer tram del Passeig i repeteix el recorregut a peu iniciat el 2016 per part de les principals figures: el carter reial,l'Hereu i la Pubilla, l`àngel, els tres reis d'orient i les respectives comitives.

El descotxament d'aquestes figures es fa davant del pas de vianants de Cal Jorba i el públic les pot acompanyar caminant per la plaça Sant Domenec, el carrer del Born, la Plana de l'Om i el carrer Sant Miquel.

El recorregut complet serà: Muralla Sant Francesc, Muralla Sant Domènec, carrer Guimerà, Crist Rei, Passeig Pere III (pel mig del passeig), plaça Onze de Setembre, Passeig Pere III (lateral dret) plaça Bonavista, carretera de Vic, Muralla del Carme i plaça Sant Domènec. A partir d'aquí les figures principals de la cavalcada fan l'esmentat recorregut a peu fins arribar a la Plaça Major.

En relació a la distribució de les 16 carrosses s'ubiquen en primer lloc les anomenades de fantasia (Tremenda, Caldera, Cargol, Vaixell Pirata, Jocs, etc...) , a continuació venen la carrossa amb l'Hereu i la Pubilla, la carrossa de l'Àngel, tot el grup que acompanya la carrossa del Carter Reial i, finalment, les carrosses dels tres reis d'Orient , precedides dels respectius abanderats, torxers i patges.

Com a novetats, enguany s'ha millorat i canviat la il·luminació d'algunes carrosses. Es compta amb noves coreografies a càrrec del Cos de Dansa de l'Esbart Manresà i del Club Rítmica Manresa i amb una carrossa nova de fantasia. S'estrena un nou vestit i capa de l'àngel i uns personatges de colors i fantasia, els Kromacolors.

En la presentació de la cavalcada, la regidora de Cultura Anna Crespo ha destacat que es tracta d'una cavalcada “continuista però amb elements nous i alguna sorpresa, com una nova carrossa de fantasia, una carrossa espectacular”. Per la seva banda, Imma Torrecillas del grup cultural de l'Agrupació Cultural del Bages ha explicat que "tenim noves entitats i agrupacions que ens ajuden a conduir la cavalcada".

Arribada dels Reis a la Plaça Major

L'arribada del Reis, l'Àngel i el Príncep Assuan i les respectives comitives a la Plaça Major amb el recorregut a peu des de la plaça Sant Domenec fins a la plaça Major permet gaudir d'una major vistositat i proximitat per a tots aquells infants que els vulguin saludar.

A la Plaça Major els tres Reis faran l'adoració al nen Jesús, escena en la qual col·labora el grup del Pessebre del Pont Llarg de Manresa.

Després de diverses representacions nadalenques i altres coreografies, els Reis pujaran a l'Ajuntament. Després de rebre la salutació de l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, en representació de la ciutat, aquest els lliurarà la “clau màgica “perquè puguin deixar els regals a totes les cases i un d'ells dirigirà unes paraules a tots els infants i persones presents.

Per a una millor organització del l'arribada dels reis a la Plaça Major, s'ha previst tal i com es fa des del 2016 un espai reservat a la premsa i un espai específic per les autoritats municipals.

Entitats col·laboradores i patrocinadores de la Cavalcada de Reis 2020

La Cavalcada de Reis 2020 l'organitza l'Agrupació Cultural del Bages i l'Ajuntament de Manresa.

Hi col·laboren l'Associació Amics del Senegal del Bages, l'Associació Dones Senegaleses del Bages, l'AVV Poble Nou, l'Associació Pessebre vivent del Pont Llarg, Band Torrats, el Casal Cultural Dansaires Manresans, el Casal Familiar Recreatiu Els Carlins, el Club Rítmica Manresa, l'Equip de maquillatge Lolita Rovira i alumnat de l'IES Guillem Catà, el Grup Sardanista Dintre El Bosc, Royal Dance, Xàldiga, l'UBIC, l'UCC Caravaning Club del Bages, els Bombers i els grups de seguretat (protecció civil, ambulància de Creu Roja Manresa, Mossos d'Esquadra i Policia Local).

Compta amb el suport de CaixaBank, Cardoner Group, Carrefour Manresa, Escola Joviat (des d'on es prepara tot el seguici de persones per iniciar el recorregut ), Frankfurt El Farolillo, Futurauto, Maas Pragauto, Ondinauto i Sala Team, Viver Serra.

El Príncep Assuan a la Plaça Major i activitats complementàries

Cada dia des del 28 de desembre fins al 4 de gener (amb l'excepció del 31 de desembre) de 17.30 a 20 h, a la Plaça Major, el Príncep Assuan recull les cartes de tots els nens i nenes de la ciutat. Hi ha hagut, com cada any molta participació d'infants que amb les seves famílies: els tres primers de funcionament del patge reial, dies es van recollir unes 1.500 cartes amb els desitjos i voluntats dels més petits per rebre el dia de Reis.

Mentrestant. A la mateixa plaça Major, de 18 a 20 h, s'hi trobaran jocs populars, parc d'aventures i diversió (2 €/infants), entre altres activitats:

El divendres 3 de gener a les 18 h Expressa't Teatre & Dansa oferirà un espectacle de teatre musical i dansa per a infants anomenat ‘Una història de Nadal'. Després, a les 19 h, farem passar el fred ballant swing amb Bon Hop de Swing. S'hi podrà trobar també tallers de circ a càrrec de La Crica.

El dissabte 4 de gener clourà els actes de la plaça Major un doble concert nadalenc, a les 18h, amb les nadales dels alumnes de 6 a 9 anys del'Esclat i a les 19h repertori gospel i nadalenc de l'Esclat Gospel Junior. Serà el darrer dia de la recollida de cartes, dels jocs i dels tallers de circ de la Crica.

Entitats col·laboradores i patrocinadores de les activitats entorn del Príncep Assuan

La recollida de cartes del Príncep Assuan l'organitza l'Ajuntament de Manresa i l'Agrupació Cultural del Bages.

Hi col·labora Antoni Malet, l'Associació Comerciants Sobrerroca, Pl. Major, Sant Miquel i voltants, l'Associació Bon Hop de Swing, l'Associació de Circ La Crica, l'Associació de Dones Al Noor, l'Associació Màgia Catalunya Central, l'AVV Barri Antic, el Casal Cultural Dansaires Manresans, el CAE, l'equip de maquillatge Lolita Rovira, l'Esbart Manresà de l'Agrupació Cultural del Bages, l'Escola de Música Esclat, l'Esclat Gospel Junior, l'Escola de Grallers dels Geganters de Manresa, l'Expressa't, Teatre & Dansa, el Forn Jorba, Futurauto i Viena.