Segons una enquesta de la UOC, la independència guanya a arreu

Els resultats serien de 50,3% a favor, 17% en contra i una participació del 75%

El Ripollès.info
03 de desembre del 2009
Referèndum a Arenys de Munt
Referèndum a Arenys de Munt

La independència guanyaria en un referèndum nacional. Adrià Costa

El vot a favor de la independència de Catalunya seria majoritari, amb un percentatge lleugerament superior al 50%, segons una macroenquesta elaborada per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) a la qual ha tingut accés el diari Avui. Aquesta és la primera enquesta que atorga la victòria als partidaris de la independència. Va ser efectuada pel setembre, poc després del referèndum d'Arenys de Munt.

Segons aquest estudi, que ha comptat amb el suport del Centre d'Estudis Contemporanis de la Generalitat, els vots negatius es quedarien en el 17,8%, mentre que un 5,8% no ho té decidit i un 1,4% no contesta. Un 24,6% manifesta que no aniria a votar.

El suport és aclaparador a la idea que Catalunya és qui ha de decidir el seu propi futur, amb un resultat del 83% de vots a favor d'aquesta opció.

Per vegueries, les comarques gironines i les centrals són les que obtenen més vots a favor de la independència, amb percentatges del 64,5% i el 64.2%, seguides de les Terres de l'Ebre, amb el 63,5%, mentre que el "no" gairebé no arribaria al 10% dels vots.

La bossa de rebuig més gran a la independència de Catalunya se situa a la vegueria de Tarragona, amb un 25% de no, i a l'àrea metropolitana de Barcelona, amb un 19%. Però fins i tot en aquestes zones, el "sí" seria majoritari, amb votacions d'entre el 46 i el 48%.

Una altra dada significativa és que es detecten més partidaris de la independència entre els ciutadans procedents de la resta d'Europa o d'altres països que no pas entre la immigració espanyola, que concentraria la massa més compacta de rebuig a l'autodeterminació de Catalunya. També seria en aquest sector de procedència espanyola on es detecta un component sentimental o emocional més intens a l'hora de decidir el vot negatiu, per damunt de consideracions econòmiques o socials, sempre segons les dades recollides per la UOC i publicades per l'Avui.

Notícia completa publicada a l'Avui