Les violacions en grup a Manresa i l'accident de tren a Castellgalí centren el focus mediàtic el 2019 al Bages

El retorn dels presos a Lledoners i la mort sobtada del regidor de Castellgalí, Miguel Largo, altres temes de l'any al Bages

Bombers intervenint en l'accident ferroviari de Castellgalí
Bombers intervenint en l'accident ferroviari de Castellgalí | Reuters
Redacció
27 de desembre del 2019
Actualitzat el 01 de gener del 2020 a les 10:27h
El 31 d'octubre l'Audiència de Barcelona va condemnar per abús sexual i no per agressió cinc dels acusats de la violació en grup d'una menor a Manresa a la fàbrica abandonada de Can Vinyes. La decisió va generar una gran onada d'indignació davant l'argument dels jutges que com que la víctima estava inconscient, no s'havia produït violència ni intimidació. A banda d'aquesta violació en grup, a Manresa n'han sortit a la llum tres més.

Altres temes destacats del 2019 al Bages han estat l'accident ferroviari a l'R4 com a conseqüència d'un xoc frontal entre dos trens a Castellgalí, o el retorn dels presos a Lledoners després del judici de l'1-O. Un altre dels temes que van causar més impacte al Bages va ser la mort sobtada als 44 anys del regidor de Castellgalí, Miguel Largo.

20 de gener: Un exescolta del monestir de Montserrat denuncia que va patir abusos sexuals d'un monjo quan era menor. Arran dels fets, el monestir obre una investigació interna que qualifica el monjo Andreu Soler de "depredador sexual" i de "pederasta". Una de les noves mesures que incorpora el monestir per prevenir abusos és la creació de la figura del defensor del menor.

8 de febrer: Xoc frontal entre dos trens a Castellgalí, al Bages. Mor la conductora d'un dels combois i més de 70 persones resulten ferides. L'accident passa només dos mesos després del de Vacarisses, també a l'R4, una línia marcada per una manca d'inversions històrica.

17 de maig: En plena campanya electoral mor d'un infart als 44 anys el regidor de Governació, Medi ambient i Turisme de Castellgalí, Miguel Largo. Per a les eleccions que havien de celebrar-se 9 dies després, Largo ocupava el número 5 de la llista del PSC a aquest municipi.

26 de maig: ERC guanya les eleccions a Manresa per primera vegada des de fa més de 80 anys. La victòria dels republicans s'assoleix només per 10 vots de diferència respecte de Junts. A Sallent, Junts per Catalunya perd una majoria absoluta contra una nova majoria absoluta d'ERC. A Sant Joan de Vilatorrada guanya les eleccions un nou grup: Alternativa per Sant Joan.

26 de juny: Els presos independentistes homes tornen a la presó de Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada, després del judici celebrat al Tribunal Suprem de Madrid. A la seva arribada, custodiats en una furgoneta pels Mossos d'Esquadra i, amb la finestra oberta, saluden els concentrats que van a rebre'ls.

8 d'octubre: Condemnen a pagar 750.000 euros l'empresa Monserveis per tenir 52 treballadores assistencials sense alta a la Seguretat Social, i algunes d'elles fins i tot sense permís de treball o residència. A més, traslladen l'expedient a Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

12 d'octubre: Mor l'històric periodista esportiu Joan Antoni Lozano Xavo als 61 anys. Un referent del periodisme esportiu de Manresa que va retransmetre els partits del Bàsquet Manresa durant tres dècades per a Ràdio Manresa mor després d'una llarga malaltia.

31 d'octubre: L'Audiència de Barcelona condemna per abús i no per agressió sexual cinc dels acusats de la violació en grup de Manresa. Argumenta que la víctima estava inconscient i que no es va produir violència ni intimidació. A més, absol dos dels acusats. A banda d'aquesta violació en grup, a Manresa n'han sortit a la llum tres més.

15 de desembre: Malgrat el descens d'accidents mortals que ha viscut el Bages durant l'any, destaca la mort d'un matrimoni manresà de 66 anys en un accident de trànsit frontal a l'Eix Diagonal, en terme de Sant Salvador de Guardiola.