L'Ajuntament de Manresa demana el tancament de la caserna de la Guàrdia Civil i la comissaria de la Policia Nacional

El regidor de Seguretat Ciutadana, Joan Calmet, traslladarà l'acord de ple als caps dels respectius cossos

Efectius de la Guàrdia Civil amb armes llargues vorejant la caserna de Manresa en una imatge d'arxiu
Efectius de la Guàrdia Civil amb armes llargues vorejant la caserna de Manresa en una imatge d'arxiu | Cedida
20 de desembre del 2019
Actualitzat a les 10:47h
El ple de l'Ajuntament de Manresa ha aprovat aquest dijous una esmena de l'equip de govern sobre una proposició de Fem Manresa en que demana el traspàs de les competències que encara tenen la Guàrdia Civil i la Policia Nacional a la Generalitat de Catalunya, la retirada d'efectius dels dos cossos a la ciutat i el tancament de la caserna i la comissaria. El text aprovat també requereix a l'Estat la cessió dels dos edificis a l'Ajuntament per a transformar-los en equipaments destinats a usos socials per a la ciutadania.

El text era fruit d'una esmena a la totalitat sobre una moció de Fem Manresa en que originàriament també criticava l'actuació dels Mossos d'Esquadra en la repressió de les manifestacions que s'havien produït arran que es fes pública la sentència, aquest passat mes d'octubre. Aquesta part, però, ha desaparegut del text presentat pel govern municipal i el text ha estat substituït per una fòrmula menys bel·ligerant.

Per això, el regidor de Fem Manresa, Jordi Trapé, s'ha mostrat contrariat pel nou text proposat per ERC i Junts per Manresa. "GAL, Alsasua, Tejero, Lasa i Zabala, tortures, assassinats... de veritat que no creuen que hi hagi prou motius de repressió per respectar una fórmula més contundent?", s'ha queixat, "sobta que hagin canviat tot el text quan nosaltres estàvem oberts a esmenes puntuals". Trapé també ha insistit en que la repressió que s'ha viscut a Catalunya els darrers mesos "ha estat en connivència amb els Mossos".

En aquest sentit, el portaveu del PSC, Felip González, s'ha mostrat estranyat per l'esmena presentada pel govern municipal. "Per la moció de Fem Manresa no, perquè ja entenc que a ells no els agrada la policia, però el govern va convidar fa poc els dos cossos a la Junta Local de Seguretat arran les violacions", ha exposat. "Només li demano", ha seguit González, "que si s'aprova aquesta esmena l'alcalde truqui als caps dels dos cossos per explicar-lis el contingut del text, que no ho llegeixin als diaris".

Al final del debat, l'alcalde Valentí Junyent, ha tranquil·litzat González assegurant-li que el regidor de Seguretat Ciutadana, Joan Calmet, té contacte freqüent amb els dos caps, i ja els ho explicarà.

L'esmena del govern ha prosperat amb els vots d'ERC i Junts per Manresa i l'abstenció de Fem Manresa.