El govern de Manresa aprova un pressupost de gairebé 91 milions per a 2020 amb el suport del PSC

Fem Manresa es mostra crítica amb el projecte del govern, i Ciutadans no s'asseu a negociar perquè hi ha la subvenció a l'AMI

Ple de l'Ajuntament de Manresa d'aquest dijous
Ple de l'Ajuntament de Manresa d'aquest dijous | Pere Fontanals
19 de desembre del 2019
Actualitzat el 20 de desembre a les 12:42h
El ple de l'Ajuntament de Manresa d'aquest mes de desembre ha aprovat un pressupost municipal per a 2020 de gairebé 91 milions d'euros amb els vots favorables dels dos partits del govern, ERC i Junts per Manresa, i el PSC, i els vots en contra de Fem Manresa i Ciutadans.

El pressupost s'ha aprovat amb una esmena proposada pel PSC i secundada pel govern en que, principalment, invertia els valors de la inversió del Pla de Xoc a la Via Pública, prioritzant la inversió en zones de vianants per davant de calçades. A banda d'aquest punt, el portaveu socialista, Felip González, ha destacat que el pressupost contempla millores en serveis socials, en habitatge, en l'obertura de l'Alberg Social de les Saleses, "si bé hi ha algunes partides d'ingressos inflades i no ens agrada l'increment dels impostos per plusvàlua". González, també ha recordat que el pressupost és expansiu gràcies a l'Estat, que ha atorgat una cadència en els préstecs que suposarà un estalvi d'1,2 milions d'euros.

El representant de Ciutadans, Andrés Rojo, ha valorat positivament que "la situació econòmica de l'Ajuntament està sanejada" i que es tracta d'un pressupost "potent". Malgrat això, ha explicat que per negociar-lo havien posat com a condició treure del pressupost "la subvenció a entitats identitàries", en referència a l'AMI, fet que no es va produir.

Finalment, Jordi Trapé, de Fem Manresa, ha destacat que ells tenen un projecte de ciutat "molt diferent al d'aquest govern", i ho ha exemplificat en el fet que "apugen l'IBI que afecta als veïns, però no ho fan tant amb l'IAE que paguen les grans empreses". També ha posat sobre la taula que el deute és de 7,2 milions, i que "no ens agrada el deute sinó és per fer polítiques públiques valentes". Per això ha demanat una auditoria del deute per deixar de pagar aquell "que sigui il·legítim".

Trapé també ha criticat que més de 16 milions d'euros vagin a pagar les empreses que gestionen serveis externalitzats de l'Ajuntament: "és un rècord històric", relacionant-ho amb l'increment del 16% de les subvencions nominatives "que en molts casos és una externalització a entitats i fundacions".

El pressupost més alt des de 2009

El pressupost de l'Ajuntament de Manresa per al 2020 serà de 90.993.622 euros, xifra que representa un 4,34% més que l'any anterior, és a dir, 3.788.623 euros més que el 2019, quan el pressupost va ser de 87.204.999 euros. Aquests són els grans números del pressupost aprovat.

En la seva exposició l'alcalde de Manresa i regidor d'Hisenda, Valentí Junyent, i el primer tinent d'alcalde i regidor de Presidència, Marc Aloy han mostrat la seva satisfacció per poder presentar el pressupost més elevat de la darrera dècada, amb un volum d'inversió que torna a ser superior als 10 milions, cosa que no passava des del 2010, i en general "un pressupost que dona aire, que creix un 4,34%, que no és poc, i que ens permet fer més inversió i despesa social".

En el capítol d'ingressos, destaca el fet que, pel fet d'haver superat de nou els 75.000 habitants i recuperar la categoria de Gran Ciutat, l'any vinent és previst ingressar de l'estat 550.051 euros més que el 2019. També hi ha un increment previst de 857.552 euros per la via dels impostos directes que recapta l'Ajuntament, i de 575.000 per impostos indirectes, a banda de 531.186 euros més en taxes i preus públics, fruit de l'increment aprovat de les ordenances municipals, de l'1,23% de mitjana. 

Encara en els ingressos, destaca la notable pujada també en les subvencions, bàsicament a través dels fons FEDER.

Pel que fa a les despeses previstes, destaca un increment d'1,4 milions en despesa ordinària, que serviran per millorar diversos serveis, de manera molt especial diverses partides d'acció i inclusió social (334.000 euros més que el 2019); projectes d'ocupació (140.000 euros d'increment); manteniment de jardineria (+215.000); millora en la neteja d'equipaments culturals, esportius i educatius (+207.000); i també una partida per al projecte Manresa 2022 (150.000 euros més).

Més de 10 milions en inversió, xifra no assolida la darrera dècada

Quant a les inversions, el regidor Marc Aloy ha remarcat la importància del fet que se situïn per sobre dels 10 milions d'euros (1,32 milions més que el 2019, el 14% d'increment), xifra que no s'assolia des de fa una dècada.

Aloy ha presentat els quatre grans blocs en què es divideixen les inversions previstes: gestió urbanística i adquisició de terrenys; espai públic; equipaments; i altres inversions.

En gestió urbanística, es continua fent front al pagament dels terrenys de les Saleses i s'adquireix la finca de carretera de Vic número 100 per ampliar l'espai de l'entorn de la Bonavista.

En espai públic, destaca la inversió de 715.000 euros en la nova avinguda dels Països Catalans, una obra que finança majoritàriament la Generalitat; la urbanització del carrer del Balç; i l'enderroc de la Carpa del Riu i urbanització de l'espai resultant al passeig del Riu. També es faran realitat reivindicacions històriques, com la urbanització del carrer Germà Isidre, a la Font dels Capellans, o del passatge dels Predicadors, entre el carrer de Cós i la carretera de Cardona.

Encara en el capítol d'espai públic, el Pla de Xoc de manteniment de la via pública s'eleva fins 1.250.000 euros i inclou la millora de la plaça de Puigmercadal. Es destinen també 220.000 euros a millores de mobilitat i semaforització, i 105.000 euros a espais enjardinats, respectivament.

Pel que fa a equipaments, la inversió estrella, amb més d'1,5 milions d'euros, correspon a la finalització dels nous accessos del Museu Comarcal, que acollirà el futur Museu del Barroc de Catalunya. També es destinaran 308.000 euros a la renovació del tartan de l'estadi d'atletisme del Congost; 280.000 (el doble que l'any anterior) a millorar centres educatius; i 265.000 a l'edifici del mercat Puigmercadal.

Finalment, es faran altres inversions, com ara 120.000 euros per complementar una partida idèntica de l'any anterior destinada a substituir la coberta de l'auditori Sant Francesc; i 70.000 euros per habilitar un espai per al lleure els gossos, en un indret encara per determinar.

En habitatge, als 50.000 euros de microcrèdits de l'any passat s'hi sumen 150.000 euros per a la compra i reformes d'habitatges destinats al lloguer social i 50.000 euros de millores per a l'eficiència energètica en habitatges socials.