Jutjats

Condemnen Bernat Sorinas a 8 mesos de presó per una acció durant una protesta contra la pobresa energètica

L'altre activista manresà jutjat en el mateix procediment, Marc Garcés, ha estat absolt

per Pere Fontanals, Manresa | 19 de desembre de 2019 a les 21:54 |
Moment de la detenció de l'activista de la PAHC, Bernat Sorinas, el novembre de 2016 | Gheorghe Marin Berchesan
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 de desembre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'activista manresà, Bernat Sorinas, ha estat condemnat a 8 mesos de presó i a una multa de 180 euros per un delicte de resistència greu als agents de l'autoritat i un delicte lleu de lesions per uns fets de novembre de 2016 durant una acció a Endesa, al polígon dels Dolors, contra la pobresa energètica. A més, haurà d'indemnitzar un sergent dels Mossos d'Esquadra amb 210 euros més interessos. L'altre activista manresà jutjat en el mateix procediment, Marc Garcés, ha resultat absolt dels mateixos delictes.

Un cop coneguda la sentència, la PAHC ha emès un comunicat on denuncia "l'anomalia que suposa la presumpció de culpabilitat i el pes de les versions policials per sobre de les proves", que suposa una clara "indefensió jurídica" i propicia "l'èxit de muntatges policials" destinats a desmobilitzar les accions de protesta.


En aquest sentit, la PAHC destaca que "els càrrecs pels quals finalment es condemna Sorinas" són "diferents d'aquells pels quals se'l jutjava". especialment considerant que durant el judici "no es van poder demostrar ni els càrrecs inicials ni els que finalment consten a la sentència.

En el comunicat, la PAHC anuncia que estudia la possibilitat de presentar recurs a la sentència.


Els vídeos mostren que no hi va haver resistència

Els fets es remunten al 21 de novembre de 2016 quan l'activista de la PAHC Bages Bernat Sorinas va ser detingut en ple carrer després d'una acció de la plataforma davant de la distribuïdora d'Endesa, Gol, a l'avinguda dels Dolors de Manresa. Segons van explicar els activistes, un cop finalitzada l'acció, quan el gruix passava davant del supermercat Lidl, agents de la Policia Local de Manresa i dels Mossos d'Esquadra van començat a demanar identificacions i quan Sorinas s'hi va negar entenent que ja no es trobava fent l'acció, va ser detingut i traslladat a la comissaria dels Mossos de Manresa.
  Malgrat que els Mossos van justificar la detenció argumentant que havia atemptat contra els agents, als vídeos que es van fer pública a les xarxes no es veia que Sorinas presentés resistència als agents i, molt menys, que mostrés agressivitat, ben al contrari, se'l veu amb els braços alçats. Fins i tot, dies després de la detenció, el sindicat policial SAP-FEPOL va admetre que el motiu de l'actuació "no era altre que la detenció del portaveu de la PAHC". Els Mossos, per la seva part, van assegurar que havien estat rebuts "amb violència" i que la detenció de Sorinas s'havia realitzat "després que intentés prendre la defensa a un agent", extrem que ha estat rebutjat en la sentència.

Una seixantena d'activistes s'havien concentrat a la rotonda de Prat de la Riba per protestar contra la pobresa energètica després del cas de la Rosa, una dona gran de Reus que va morir en un incendi poc després que li tallessin l'electricitat. Sota el lema La pobresa energètica mata, la convocatòria feta per la PAHC Bages es va dirigir fins a la seu del distribuïdor d'Endesa Gol, a l'avinguda dels Dolors, i li van enganxar cartells, llançat proclames i fet pintades amb lemes com "Que ardan sus palacios" o "Cap llar sense llum".

 

Participació