Manresa, Igualada i Vilafranca del Penedès clouen el projecte IGUALAR

Redacció
02 de desembre del 2009
Aquest divendres dia 4 de desembre tindrà lloc la jornada de tancament del projecte IGUALAR, desenvolupat pels ajuntaments de Manresa, Igualada i Vilafranca del Penedès. La jornada portarà per nom "Dones i diversificació professional; formes d'actuació envers la segregació horitzontal", i se celebrarà a Igualada, concretament a Ig-nova Empresa de l'Ajuntament d'Igualada.

La jornada de tancament té com a finalitat ser un espai de debat obert entorn les polítiques d'igualtat d'oportunitats dona – home al mercat de treball i transferir les bones pràctiques del projecte portat a terme pels ajuntaments d'Igualada, Vilafranca del Penedès i Manresa.

La jornada comptarà amb la participació de representants polítics del món local, de persones expertes en polítiques i programes en matèria d'Igualtat, així com també amb la participació dels agents implicats en el projecte IGUALAR amb l'objectiu de crear un espai de reflexió i debat a l'entorn d'accions i propostes que fomentin la igualtat d'oportunitats dona – home al mercat de treball.

La presentació de la jornada anirà a càrrec de Xavier Rubio, regidor d'Ocupació, Formació i Economia Social de l'Ajuntament de Manresa. A banda, el programa inclou una ponència marc a càrrec de la Margarita Artal, sòcia directora d'ARTAU Associats/Polítiques d'Igualtat, sobre la situació de la dona en el mercat de treball. Posteriorment hi haurà una taula rodona que comptarà amb la participació de persones expertes en polítiques i programes en matèria d'Igualtat per tractar els tres eixos de treball desenvolupats en el projecte: la sensibilització en igualtat d'oportunitats a estudiants d'instituts, les competències personals i professionals de les usuàries del projecte i la igualtat d'oportunitats a l'empresa.

També es comptarà amb la participació de Montse Poch, cap del Servei de Programes d'Itineraris d'Ocupació per a Dones del Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya, amb l'objectiu de tractar mesures, actuacions i propostes per a la igualtat d'oportunitats dona – home al mercat de treball.

La jornada es tancarà amb una taula rodona on s'explicarà el projecte IGUALAR, les activitats desenvolupades i els resultats obtinguts. En aquesta taula es vol donar protagonisme als agents implicats en el projecte i, per aquest motiu, hi participarà el personal tècnic dels tres ajuntaments, dues dones beneficiàries i una empresa col·laboradora per tal que puguin donar la seva visió i explicar la seva experiència.
 
El projecte IGUALAR desenvolupat pels Ajuntaments d'Igualada, Vilafranca del Penedès i Manresa ha treballat la igualtat d'oportunitats al mercat de treball a través de la formació i inserció de dones en oficis tradicionalment masculinitzats com gestores de magatzem, instal·ladores de plaques solars, soldadores, mecàniques de manteniment, operàries de mecanització torn i fresa, i gestores de residus urbans i industrials.

En paral·lel, s'han assessorat i sensibilitzat les empreses sobre la importància de la igualtat entre homes i dones, en relació amb el tipus de tasques que poden desenvolupar uns i altres dins l'empresa, i sobre el desenvolupament de plans d'igualtat. La sensibilització ha anat adreçada també als Instituts d'Educació Secundària, a les Escoles Taller i a la població en general.

La col·laboració entre els tres ajuntaments de l'Eix Diagonal es remunta a l'any 1999 desenvolupant altres iniciatives, com per exemple l'Emergim (que tenia per objectiu regularitzar activitats laborals fetes en l'economia submergida) i l'IGUALEM (que tenia com a objectiu promoure la igualtat d'oportunitats entre dones i homes al món laboral, especialment en aquells sectors on la mà d'obra és majoritàriament masculina).

El projecte IGUALAR ha estat subvencionat pel programa de Projectes Innovadors del Servei d'Ocupació de Catalunya i el Fons Social Europeu i cofinançat pels tres ajuntaments participants en el projecte.

La jornada tindrà lloc el proper divendres 4 de desembre, de 09:30 a 14:00 a Ig-nova Empresa (Av. Mestre Muntaner, 86).

L'assistència a la jornada és gratuïta i es pot formalitzar les inscripcions trucant al 93 805 57 10 o bé enviant un correu electrònic a [email protected], indicant el nom, cognoms, empresa o entitat, telèfon i correu electrònic.