Detenen l'excapellà de Sant Vicenç de Castellet acusat d'estafar 3,5 milions d'euros a àvies

Els Mossos van confiscar-li a David Vargas moltes joies, obres d'art, una arma de foc i fins i tot lingots d'or

Parròquia de Sant Vicenç de Castellet
Parròquia de Sant Vicenç de Castellet | GSV
Redacció
19 de desembre del 2019
Actualitzat a les 14:49h
Agents dels Mossos d'Esquadra de la Unitat d'Investigació de la comissaria de les Corts van detenir el passat dimarts, 17 de desembre, l'excapellà de Sant Vicenç de Castellet, David Vargas, de 45 anys, especialitzat en estafar dones d'edat avançada amb les quals establia una relació de confiança, convertint-se en el seu guia espiritual. L'home està acusat dels delictes d'estafa, blanqueig de capitals, coaccions i delictes contra la hisenda pública. Vargas ha estat detingut a l'hospital, on ha estat ingressat després de trancar-se el maluc i els dos fèmurs en saltar d'un pont de la ronda de Barcelona, en un intent de suïcidi al veure's atrapat per la investigació.

Els investigadors el relacionen amb sis estafes que hauria comès després d'enganyar dones d'edat avançada algunes de les quals li haurien cedit en vida els seus immobles, diners, joies i obres d'art a canvi que es fes càrrec de les seves necessitats bàsiques fins a la seva mort. Fruit de la investigació policial, els agents van localitzar el passat 15 de desembre en un dels trasters del detingut una maleta a l'interior de la qual hi havia més de tres milions i mig d'euros. També van trobar-hi altres bosses amb joies i documents de possibles noves víctimes.
  La investigació es va iniciar el passat més d'agost quan una dona, de 91 anys, va denunciar que havia estat víctima d'una estafa per part d'un home que era de la seva confiança i que l'ajudava en la seva vida diària des que havia mort el seu marit. A la denúncia, manifestava que el detingut s'havia aprofitat d'ella i que quan va acomiadar unes treballadores de la llar li va dir que per evitar una denúncia d'aquestes contra ella li hauria de donar diners, quadres de gran valor artístic i joies per evitar la sanció econòmica i els greus perjudicis que li podia ocasionar.

Davant d'aquesta situació i la por que sentia la dona, aquesta li va lliurar fins a 150.000 euros i diversos anells de diamants, a més de quadres de gran valor.

L'estafa va continuar i va convèncer la dona de canviar el seu testament per posar-lo al seu nom, a part de contractar algun producte bancari vitalici per un import de 100.000 euros, cosa que finalment no va poder realitzar perquè el notari i el director de la sucursal bancària ho van aturar.

En la denúncia, la víctima també acusava l'home d'haver-li sostret joies donat que disposava de claus del seu domicili i coneixia la combinació de la caixa forta.

Amb tota aquesta informació, els agents van iniciar una investigació per tal de determinar si l'home havia venut les joies o quadres sostrets en botigues especialitzades i de subhastes per analitzar quines eren les seves propietats immobiliàries. Els agents van descobrir que totes les propietats que tenia havien estat cedides/ donades per dones d'avançada edat a canvi del compromís que estarien ben cuidades fins a la seva mort. El detingut tenia fins a 6 propietats, entre Barcelona i Sant Vicenç de Castellet: quatre habitatges i un pàrquing a Barcelona, un habitatge a Sant Vicenç de Castellet, un habitatge i dos pàrquings a Càceres.

Les gestions d'investigació van comportar saber quin era el cercle d'amistats de l'investigat i quins eren els seus moviments, la qual cosa va permetre ampliar la investigació i determinar que l'home era un estafador que s'apropava a dones d'edat avançada i que amb grans dots de seducció i persuasió es guanyava la seva confiança fins al punt que aquestes li acabaven donant tot. Fins al moment s'havien identificat sis dones.

El pas de David Vargas per l'església de Sant Vicenç de Castellet va estar rodejada de polèmica. Amb fermes relacions amb l'extrema dreta, Vargas es va guanyar l'enemistat de la parròquia i malgrat les sospites d'estafa i altres males praxis, no va ser fins que va arribar al Bisbat de Vic una foto d'ell en posició eròtica amb un adolescent nu, que no van decidir portar el cas al Vaticà, des d'on el van fer fora de l'Església.

Primera detenció per estafar a sis dones

Amb tota la informació recopilada, els mossos van detenir l'home el passat dia 5 de novembre. També es va escorcollar per odre judicial el seu domicili i segona residència. En el domicili, no es van localitzar ni les joies ni les obres d'art però si es va trobar documentació important per a la investigació i es van intervenir llibres litúrgics antics i de dubtosa procedència. En un magatzem de la segona residència, es va trobar un retaule, un sant crist de dos metres i diversos objectes litúrgics, entre d'altres objectes de gran valor històric. Per això, es van activar agents de la Unitat Patrimoni Històric per analitzar-los.

El detingut, després de passar a disposició judicial, va quedar en llibertat amb el compromís que retornaria a les víctimes tot allò que els havia sostret i encara no s'havia localitzat. També es va comprometre a col·laborar amb la policia en tot moment.

En aquest sentit, el detingut va detallar on es trobaven els quadres sostrets per tal de procedir a la seva intervenció.

Malgrat que l'home va quedar en llibertat, els agents van mantenir oberta la investigació i van continuar contactant amb el cercle més íntim del detingut. Aquest fet va ser determinant perquè descobrissin que l'home després de quedar en llibertat i coneixedor que la policia continuava investigant-lo, amagués unes maletes en un traster. El passat dia 16 de novembre, els agents, acompanyats de la persona que va portar-les en aquest local a petició del detingut, van desplaçar-se fins al lloc i un cop a l'interior van trobar-hi diverses bosses i maletes. En una d'aquestes hi van localitzar més de tres milions i mig d'euros. A la resta hi havia joies (un total de 25 diamants), documentació d'altres víctimes i butlles papals i llibres antics, alguns dels quals folrats en or. En aquest cas, tot aquest material està sent analitzat per la Unitat de Patrimoni Històric per la seva rellevància i valor patrimonial. 

Segona detenció: 17 de desembre

Aquell dia, l'home, davant la certesa que els mossos havien descobert el botí, va intentar treure's la vida llançant-se des d'un pont a la Ronda de Dalt. Els equips d'emergència van poder salvar-li la vida i el van traslladar en un centre hospitalari en estat greu amb diverses fractures i contusions. Després de diverses setmanes ingressat a l'hospital, aquest dimarts 17 de desembre, els mossos d'Esquadra, a requeriment del jutge que instrueix el cas, l'han tornat a detenir. Després de passar a disposició judicial, el jutge d'Instrucció número 6, va ordenar el seu ingrés a presó.

La investigació continua oberta per tal de determinar l'origen dels diners i per localitzar noves víctimes.