L'ACA actuarà a la llera del Llobregat a l'altura de la Bauma a primers de 2020

Entre el pont i la resclosa de la fàbrica hi ha arbres de grans dimensions tombats i molta vegetació que podria ser perillosa en cas de riuada

Inundació del nucli de la Bauma el 20 de setembre de 1971
Inundació del nucli de la Bauma el 20 de setembre de 1971 | Francesc Devant
18 de desembre del 2019
Actualitzat a les 16:06h
L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) realitzarà una actuació de manteniment i conservació de la llera del Llobregat al seu pas per la Bauma, a Castellbell i el Vilar, a principis de 2020 segons ha avançat al seu perfil de Facebook l'Associació d'Amics de l'Església de la Bauma i ha confirmat NacióManresa de la pròpia agència.

Agents de l'ACA faran properament una inspecció sobre el terreny per conèixer l'abast de l'actuació i de cara a finals d'any preveuen poder enllestir el pressupost i les característiques tècniques de l'acció que es portarà a terme a primers d'any.

En els 500 metres que hi ha entre el pont i la resclosa de la Fàbrica de la Bauma s'hi troben molts arbres de grans dimensions tombats i arrencats del sòl i una densa vegetació que, en cas de riuada, podria fer de tap en el pont i afectar aquest nucli de Castellbell i el Vilar, que es troba en una cota propera i, per tant, inundable. La Fàbrica, on hi tenen la seva seu set empreses, a l'altra extrem del riu, també és una zona afectada.

Per això, els empresaris van presentar un informe tècnic a l'ACA advertint de la perillositat de l'estat en que es troba la llera del Llobregat. Un informe que, com va avançar NacióManresa, va ser respost per l'ACA amb indicacions de com havien d'actuar per intervenir a la llera, desentenent-se, inicialment, del problema.

L'Associació Amics de l'Església de la Bauma, que també havia presentat una instància a l'ACA en el mateix sentit, hi ha trucat aquesta setmana i l'agència els ha respost que entre gener i febrer de 2020 tenen previst fer l'actuació, extrem que ha estat confirmat pel diari.

La Bauma va patir una important inundació el 20 de setembre de 1971 que va arribar a tombar el pont que hi havia llavors per creuar el riu.