El beneficiari de les presumptes adjudicacions irregulars de Borràs falsificava moneda des de Castellbell

Isaias Herrero va ser condemnat a finals de novembre a 5 anys de presó per falsificació de moneda i tràfic de drogues

Laura Borràs
Laura Borràs | ACN
NacióDigital
18 de desembre del 2019
Actualitzat a les 9:53h
Isaias Herrero, el beneficiari dels presumptes contractes per serveis informàtics de Laura Borràs quan era presidenta de la Institució de les Lletres Catalanes, és un veí de Castellbell i el Vilar que el passat 25 de novembre va ser sentenciat a 5 anys de presó per falsificació de moneda i tràfic de drogues després d'arribar a un acord amb la Fiscalia, que, inicialment, demanava per a ell 7 anys de presó.

Segons la sentència, Herrero i un altre processat rebien bitllets falsos de 50 euros d'un país estranger, d'autor no identificat, a través d'un apartat postal a Castellbell i el Vilar, amb la intenció d'introduir-los en el mercat. En un sobre interceptat el 31 d'octubre de 2017 hi anaven vint bitllets de 50 euros, i en l'escorcoll fet un mes i mig després als domicilis dels acusats, en van trobar nou a casa d'Herrero, i un més a casa de l'altre.

A més, en el domicili d'Herrero, els agents hi van trobar una bàscula de precisió i cannabis, MDMA i heroïna en diversos paquets i envasos. En un altre acte d'intervenció d'un paquet postal a nom de l'acusat, fet el 3 de novembre d'aquell mateix any, els agents hi van trobat 97 comprimits de MDMA.

Precisament, en la investigació que es va dur a terme a Isaias Herrero és on es van detectar els correus electrònics que podrien comprometre l'actual diputada al Congrés per Junts per Catalunya, Laura Borràs.

Suposats contractes irregulars

El Tribunal Suprem investigarà Laura Borràs pels suposats contractes irregulars que es van fer mentre ella era presidenta de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), entre 2013 i 2017. La sala d'admissió de l'alt tribunal ha admès l'exposició raonada que va enviar el jutjat d'instrucció 9 de Barcelona, que portava el cas en un principi, i accepta així la petició de la Fiscalia, que havia demanat que investigués el cas.

El Suprem constata que "existeixen indicis en l'execució de fets que podrien ser constitutius de delicte", en concret els de prevaricació, frau a l'administració, malversació de fons públics i falsedat documental. En aquest sentit, també vol incloure en la seva investigació la persona beneficiaria dels contractes investigats, Isaías Herrero, ja que considera que la causa és de difícil divisió. El jutjat d'instrucció es va adreçar al Suprem perquè Borràs és ara aforada.

En la seva interlocutòria, el Suprem remarca que l'exposició raonada que ha rebut posa de manifest que entre els anys 2013 i 2017, Borràs va fraccionar contractes de prestació de serveis informàtics sempre per imports inferiors a 18.000 euros per poder-los adjudicar de forma directa i sempre a una mateixa persona, Isaías Herrero, amic personal. El total dels contractes suma gairebé 260.000 euros.

A més, apunta que Borràs i Herrero van aportar diversos pressupostos falsos a noms d'altres entitats. Finalment, afegeix que l'import corresponent als contractes adjudicats no es corresponien amb el preu real del servei prestat.

Ara, la sala que presideix el magistrat Manuel Marchena haurà de fer un suplicatori al Congrés dels Diputats, perquè Borràs és aforada. La cambra l'haurà de votar abans que el Suprem prengui declaració a la portaveu de JxCat com a encausada pel cas. El jutge vol investigar-la pels delictes de prevaricació, frau, malversació de cabals públics i falsedat documental.

La Fiscalia veu indicis de delicte

Segons l'informe signat pel fiscal Javier Zaragoza, en l'exposició raonada emesa pel jutjat d'instrucció número 9 de Barcelona, "queden evidenciats clars i contundents indicis" que Borràs i Herrero van confeccionar pressupostos falsos perquè fossin aportats "a cadascun dels expedients de contractació per tal de dotar d'una suposada transparència i objectivitat al procés d'adjudicació contractual ". D'aquesta manera, es va encobrir "la decisió defecte d'adjudicar tots els contractes" a Herrero i va emmascarar "l'il·legal fraccionament contractual", diu el fiscal. 

Borràs sempre ha defensat que va actuar de manera correcta i que l'ofensiva judicial es fa per motius polítics. Va comparèixer fa un any al Parlament per respondre les preguntes dels grups parlamentaris i va considerar "rotundament falses" les informacions que li atribuïen irregularitats i va esgrimir el "rigor" i l'ajustament a la llei de les seves actuacions. 

Correus electrònics assenyalen Borràs

Aquest dimarts, diverses informacions han assenyalat Laura Borràs en relació al cas dels contractes irregulars. D'una banda, El Español publica aquest dimarts una sèrie de correus electrònics que hauria escrit Borràs i que la incriminarien en el cas dels contractes a favor d'Herrero, informàtic i amic seu. D'altra banda, El Periódico informa que Herrero ha estat condemnat per l'Audiència de Barcelona a cinc anys i tres mesos de presó per falsificació de diners, tràfic de drogues i defraudació de fluid elèctric.