Les avaries constants en la calefacció de l'escola pública de Navarcles: un problema que fa 7 anys que dura

Després de diverses queixes per part de mares i pares dels alumnes del centre, l'equip de govern ha assegurat que canviarà definitivament la instal·lació calorífica durant la primavera del 2020

17 de desembre del 2019
Actualitzat a les 14:12h
Estat actual de les canonades de l'edifici Vermell de l'Escola Catalunya de Navarcles
Estat actual de les canonades de l'edifici Vermell de l'Escola Catalunya de Navarcles | AjN
"Benvolgudes famílies; ens tornem a trobar amb una nova avaria als tubs de calefacció que s'està intentant solucionar des d'aquesta tarda". Així començava el correu electrònic que  la secretaria de l'Escola Catalunya de Navarcles va enviar, el passat dilluns 9 de desembre, a les mares i pares dels infants que cursen P3, P4 i P5, i 1r i 2n de primària.

Si hagués estat la primera vegada que els progenitors rebien un comunicat com aquest per part del centre (que és de titularitat pública), el cas del mal funcionament de la calefacció hauria quedat com un fet anecdòtic sense transcendència. Però no és així; de fet, fa cinc anys, prop de vint pares i mares van concentrar-se davant l'Ajuntament del municipi per reclamar solucions pel problema de les baixes temperatures que hi havia a l'Edifici Vermell de l'escola (el que acull els infants de P3 fins a 2n de primària) degut a les constants avaries en el sistema de calefacció.

Aquella manifestació -en la qual alguns dels assistents asseguraven que ja feia dos anys que la caldera no funcionava bé i que s'espatllava sovint- va servir perquè el govern municipal (aleshores capitanejat per Sumem Navarcles, amb Llorenç Ferrer al capdavant) signés un contracte amb una empresa de subministrament que s'encarregués de susbstituir la caldera que fins aleshores era de gasoil, per una de gas. Si bé aquesta resposta consistorial podia semblar, en un primer moment, esperançadora, els ànims dels pares i mares van amainar una mica quan van saber que, per disposar d'un sistema de calefacció nou, calia renovar tota la instal·lació. I allò demanava temps i paciència.

No ha canviat res

Cinc anys després, però, sembla que tot segueix igual. Amb l'arribada de l'hivern, l'escola Catalunya ja ha hagut d'enviar tres correus electrònics a les famílies informant-los de problemes amb la caldera. El darrer, aquest dilluns, 16 de desembre, en el qual s'explicava que, si bé l'Ajuntament havia assegurat que l'avaria del dia 9 estaria resolta el dilluns 16, "els treballs de reparació s'han allargat una mica i acabaran a la tarda".

Davant d'això, i com que la temperatura de l'edifici no arribava als 17 graus (la mínima establerta pel Departament d'Ensenyament), "hem procedit a traslladar, només per aquesta tarda de dilluns, els alumnes d'educació infantil i de cicle inicial a diferents espais lliures de l'Edifici Verd [el que acull els infants de 3r fins a 6è de primària]", assenyalaven des del centre públic.

L'equip de govern assegura que no tenia coneixement de la problemàtica i l'oposició els acusa de mentiders

Després de rebre diverses queixes de mares i pares del centre, l'equip de govern de l'Ajuntament de Navarcles (format per Ara Navarcles, la CUP i Navarcles En Comú) va respondre al·legant que no s'havia fet res al respecte perquè no es va tenir constància de la problemàtica en qüestió fins al mes de setembre.

Aquestes declaracions han estat rebudes amb perplexitat per part dels membres JuntsxCatalunya-Navarcles (l'oposició), que asseguren que és "totalment fals" que els actuals regidors no n'estiguessin al cas, perquè "es tracta d'un problema que va començar a fer-se públic l'any 2014 i que va aparèixer en diversos mitjans de comunicació locals". A banda, la formació recorda que "quan hi va haver la concentració de mares i pares davant del consistori, l'any 2015, el president de l'AMPA era l'actual regidor d'Ensenyament, Xavi Carrasco". En aquell moment, assenyalen, "el mateix Carrasco va afirmar que el mal funcionament de la calefacció feia anys que durava". En aquest sentit es pregunten si "realment ens hem de creure que no coneixien el problema".

Intenció de fer la instal·lació nova durant la primavera del 2020

El regidor Xavi Carrasco, d'Ara Navarcles, ha manifestat que des de l'equip de govern s'està duent a terme un control diari de la instal·lació actual, que té més de 35 anys, arranjant les fuites que en van apareixent. Tanmateix, el regidor és conscient que fins que no es faci realitat la nova instal·lació, el problema no es resoldrà. En aquest sentit, apunta que la intenció és esperar que acabi el fred per a poder procedir a desenvolupar les millores definitives. És previst que els treballs comencin durant la primavera del 2020.

Des de JuntsxCatalunya-Navarcles celebren la decisió presa per l'equip de govern, tot i que lamenten que "arriba molt tard".