Violacions

Els agents de Manresa consensuen accions d'educació sexual i afectiva a les aules per combatre la violència sexual

Front comú dels grups municipals de Manresa, administracions, associacions i la policia per combatre les agressions sexuals

per Redacció , 16 de desembre de 2019 a les 21:15 |
Taula d'emergència per a l'abordatge de les violències sexuals que s'ha celebrat aquest dilluns a l'Ajuntament de Manresa | Laura Busquets
Els grups municipals del consistori de Manresa, les administracions, diverses associacions i col·lectius feministes i representats de mossos i policia local han fet un front comú per combatre les agressions sexuals a la ciutat. Una trentena de persones ha participat aquest dilluns a la taula per a l'abordatge de les violències sexuals.

L'alcalde, Valentí Junyent, com a portaveu de la reunió, ha expressat la necessitat de "no estigmatitzar col·lectius, persones o barris de la ciutat" i ha fet una crida a tothom per actuar "amb el màxim rigor i responsabilitat davant una agressió sexual". A més, des de la taula també s'ha destacat l'educació com un dels elements clau per lluitar contra les agressions i s'ha recordat que el curs 2021-22 totes les escoles públiques i concertades de Manresa inclouran l'educació sexual i afectiva en els currículums escolars.


La taula d'emergències per a l'abordatge de les violències sexuals ha aprovat diverses mesures per intentar acabar amb les agressions a la ciutat. El primer punt és l'elaboració del Protocol d'Abordatge per a les violències sexuals, que preveuen tenir-lo enllestit durant el 2020. Aquest protocol establirà actuacions de prevenció i atenció a les persones agredides i servirà per ordenar els recursos de protecció, atenció, seguiment i recuperació de les persones afectades per violència sexual.

Un dels punts destacats parla d'intensificar les tasques d'educació i prevenció. Segons han relatat des de la taula, es tracta d'un dels aspectes en què hi ha hagut més coincidència entre els assistents. "Sovint els agressors no són conscients de la gravetat de les seves accions. Sovint per la coneixença prèvia d'agressors i persones agredides, no s'adonen que el que estan fent són agressions sexuals molt greus", lamentaven en el comunicat. Per això creuen que el problema de les agressions sexuals és un problema cultural i educatiu i, en aquest sentit, els assistents s'han compromès a donar importància a l'educació sexual i afectiva no només als centres, sinó als diversos àmbits de la societat. Per exemple, fent tallers de noves masculinitats, o campanyes per ensenyar a afrontar la problemàtica des de l'arrel.


El tercer punt de l'acord és la inclusió de l'educació sexual i afectiva dins els currículums escolars, una iniciativa que impulsa el departament d'Ensenyament. Inicialment s'introduirà a 300 centres educatius i el curs 21-22 és previst que s'entengui a les escoles públiques i concertades de tot el país. El quart punt preveu constituir una taula de persones expertes sobre violències sexuals, que començarà a treballar a partir del febrer, i que hauran de valorar les accions preventives que es duen a terme en l'actualitat per elaborar noves propostes de prevenció.

Durant la reunió també s'ha anunciat per part de la secretaria d'Igualtat que s'està treballant perquè Manresa sigui la seu d'un dels nous Serveis d'Intervenció Especialitzada (SIE), un lloc físic que ja existeix a una desena de punts del territori on s'atén les dones no només en la fase de recuperació després d'haver patit una violència, sinó també en la fase de prevenció. A partir de la taula d'aquest dilluns, també s'ha acordat crear una comissió de seguiment de tots aquests acords.

A Manresa en el darrer any s'han produït dinou denúncies resoltes per agressió sexual, segons dades del Departament, amb un resultat de 25 persones detingudes. L'impacte que algunes d'aquestes agressions han tingut sobre la societat han provocat un gran impacte a la ciutat. Per això es va decidir crear la taula d'emergència per a l'abordatge de les violències sexuals, on hi ha participat l'alcalde, Valentí Junyent, el tinent d'alcalde de la presidència, Marc Aloy, i representants dels diferents grups municipals (PSC, Fem Manresa, Ciudadanos).

La taula també ha comptat amb la presència de la delegada del Govern a la Catalunya Central, Alba Camps, representants d'Interior i Benestar i Famílies i la presidenta de l'Institut Català de les Dones, Laura Martínez. També hi havia representats dels jutjats i col·lectius com el Consell Municipal de la Dona, el Comitè Feminista de Manresa, l'Associació de veïns o membres de la Policia Local i els mossos.

Una quarantena d'entitats i col·lectius feministes de la ciutat demanen que no es vinculi les agressions sexuals amb col·lectius de la ciutat

Una hora abans que comences la taula d'emergència, una quarantena d'entitats i col·lectius feministes de la ciutat han lliurat una carta oberta a l'Ajuntament de Manresa per exigint que no es vinculi les agressions sexuals ni amb el col·lectiu ocupa ni amb els migrants. També han defensat que la problemàtica no se soluciona amb més desplegament policial, com han apuntat algunes veus, ja que precisament això "criminalitza" les persones que viuen en aquests barris més vulnerables.

Les entitats creuen que s'està donant una imatge "distorsionada" de la ciutat. La portaveu dels col·lectius, Nora Miralles, ha assenyalat que si s'estudien les xifres, la ciutat de Manresa no és tan diferent de la resta de ciutats del país pel que fa al nombre d'agressions d'aquest tipus.

Els col·lectius han elaborat una desena de propostes que van des dels tallers d'autodefensa fins a facilitar els processos de denúncia.

 

Participació