pressupostos 2020

Govern i comuns acorden una reforma fiscal per ingressar 542,6 milions extres

L'acord en impostos per als pressupostos del 2020 apuja l'IRPF a les rendes altes i el redueix a les rendes més baixes, elimina beneficis fiscals a successions i crea un nou impost verd

per Roger Tugas Vilardell , 16 de desembre de 2019 a les 11:34 |
Reunió entre el Govern i els comuns, aquest dilluns, amb Pere Aragonès, Meritxell Budó o Jéssica Albiach. | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 de desembre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Govern i comuns ja han tancat un acord pel que fa als ingressos dels pressupostos de la Generalitat del 2020 o, el que és el mateix, l'apartat sobre la fiscalitat, un dels aspectes que va impedir l'entesa per segellar els comptes del 2019. N'ha presentat els aquest dilluns el vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès, just després de reunir-se per ratificar-lo amb la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, i la presidenta del grup de Catalunya en Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach.

Els canvis introduïts a través d'aquest acord inclouen modificacions en diversos impostos, però especialment en l'IRPF, successions i fiscalitat verda, a través dels quals preveuen augmentar els ingressos en 542,64 milions anuals, per bé que aquest 2020 tan sols arribarien 172,63 milions més, ja que molts canvis no estarien totalment implementats. De fet, també s'introdueixen canvis en l'impost de transmissions patrimonials, la taxa turística, l'impost sobre pisos buits i l'impost sobre begudes ensucrades i es computa en el càlcul l'impacte del nou impost per la contaminació dels vehicles.


Pel que fa a l'impost a la renda, s'incrementen els tipus per a les rendes altes -d'entre 90.000 i 175.000 euros-, per bé que no s'augmenta el tipus marginal màxim del 25,5%, i s'eleva el mínim exempt de tributar de 5.550 a 6.105 euros per als contribuents de fins a 12.450 euros, motiu pel qual l'increment recaptatori serà limitat, de 18,6 milions. Segons Aragonès, aquesta mesura farà que uns 52.393 contribuents amb més ingressos hagin d'aportar més recursos, mentre que 205.042 més amb rendes baixes es veuran beneficiats de l'exempció per la franja baixa. En un futur, però, el vicepresident ha assegurat que preveu abaixar els tipus dels trams més baixos.

Quant a l'impost de successions, els tipus no canvien, però sí que es redueixen els beneficis fiscals aplicables, cosa que, segons el Govern i els comuns, servirà per fer més progressiu el tribut i ingressar 189,75 milions extres. En concret, l'acord preveu reintroduir coeficients multiplicadors per tal que els contribuents que rebin una herència i ja tinguin un elevat patrimoni hagin de pagar més, així com es redueix la bonificació en la quota per als grups de parentiu 1 i 2, de forma progressiva en funció de la base imposable.


Igualment, els pressupostos del 2020 han de crear un nou impost verd sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient que hauria de permetre recaptar uns 145,12 milions més. En concret, el tribut grava la producció, emmagatzematge o transformació de l'energia elèctrica, i el transport d'energia elèctrica, telefonia i telemàtica efectuada pels elements fixos del subministrament d'energia elèctrica o de les xarxes de comunicacions.

De fet, també en matèria de fiscalitat verda, el Govern també preveu implementar el 2020 l'impost sobre emissions de CO2 dels vehicles, amb un impacte anual de 155,5 milions, quan estigui plenament actiu. Igualment, es troben en fase d'estudi previ un impost sobre les activitats econòmiques que generen diòxid de carboni i un impost sobre les emissions portuàries de grans vaixells.

Quant a l'impost de transmissions patrimonials oneroses per a famílies monoparentals amb ingressos de fins a 30.000 euros, el Govern reduirà del 10% al 5% el tipus, fet que compensarà amb altres modificacions fins a tenir un saldo positiu de 13,17 milions. La taxa turística augmenta la tarifa i preveu un recàrrec específic a Barcelona per aconseguir 20,9 milions més, mentre que es redueix en 3,5 milions els incentius al lloguer assequible en el tribut als pisos buits i s'apugen els tipus de l'impost sobre begudes ensucrades per recaptar 6,4 milions més.

L'equip de Vicepresidència i Economia i Hisenda havia anat avançant en alguns aspectes tributaris la negociació amb els comuns, com per exemple un augment de la pressió fiscal en l'IRPF a les rendes superiors als 90.000 euros -aquest impost, a Catalunya, té una de les distribucions menys progressives de l'Estat-. Meritxell Budó va avançar a principis de desembre que el Govern presentaria abans de finals d'any els pressupostos, per bé que fins ara només s'ha anunciat l'entesa en l'apartat dels ingressos. Les dues parts haurien d'acabar de tancar com repartirien aquests recursos en les partides de despesa.

 

Participació