La Fàbrica de la Bauma denuncia a l'ACA el perill que suposa la llera del riu i l'agència li respon que s'ho faci ella

El Llobregat acumula arbres de grans dimensions tombats i gran massa de vegetació que podria fer de tap en el pont del nucli de Castellbell i el Vilar en cas d'una avinguda d'aigua

Arbres de grans dimensions tombats al curs del Llobregat a l'altura de la Bauma
Arbres de grans dimensions tombats al curs del Llobregat a l'altura de la Bauma | Pere Fontanals
14 de desembre del 2019
Actualitzat a les 14:45h
La llera del riu Llobregat entre la resclosa de la Bauma i el pont d'aquest nucli de Castellbell i el Vilar acumula gran quantitat de brossa vegetal, així com nombrosos arbres de grans dimensions tombats i arrossegats que, en cas d'una avinguda d'aigua podrien fer de tap amb el pont de la fàbrica de la Bauma i provocar danys tant en els habitatges del nucli, que es troben en una cota immediata a la llera, o a la pròpia fàbrica, a l'altra vora del riu, a una altura similar. 

Aquest és l'extracte de l'informe tècnic que les set empreses domiciliades la Fàbrica de la Bauma van fer arribar a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) el passat estiu per denunciar l'estat en que es troba aquest recorregut d'uns 500 metres de la llera del riu Llobregat en el seu pas pel nucli de la Bauma, a Castellbell i el Vilar. La instància que els empresaris van fer arribar a l'ACA insistia en la perillositat que podia significar una avinguda d'aigua en temps de pluges i la instava a actuar de forma urgent fent desbrossament de la zona. Per tot plegat demanaven fer una aclarida "contundent del bosc de ribera" que envaeix la llera del riu en aquest tram, i extreure'n tota la fusta generada d'aquesta actuació.

En paral·lel, l'Associació d'Amics de l'Església de la Bauma va entrar una instància en el mateix sentit a l'Ajuntament de Castellbell i el Vilar que el consistori va derivar, també, cap a l'Agència Catalana de l'Aigua, que és l'única administració amb competències per actuar a l'entorn de aqüífers, parcs fluvials i lleres de rius, sense que consti que l'ACA hagi respost aquesta demanda. "Vàrem presentar la instància a l'Ajuntament perquè pressionés l'ACA en aquest sentit", ha explicat Francesc Devant, membre de l'associació.
 

La Fàbrica modernista de la Bauma. Foto: Pere Fontanals


"Haureu de fer una sol·licitud d'autorització de manteniment de lleres..."

A qui sí que ha respost l'ACA ha estat als empresaris de la Fàbrica de la Bauma, però ha tramitat la denúncia com si es tractés d'una sol·licitud per intervenir-hi i els ha contestat advertint-los de tots els requeriments que necessitaran per dur a terme una actuació a la llera del Llobregat. Cal tenir en compte que les lleres dels rius són bé d'interès públic i el seu manteniment és una de les responsabilitats de l'ACA.

L'ACA va intervenir fa poc en la neteja i adequació de la llera del mateix Llobregat a la Bauma, però des del pont de la fàbrica en sentit descendent de les aigües, en una intervenció menys costosa, però també menys urgent ja que a aquella altura no hi ha el perill d'un element com el pont que pot fer de tap de la vegetació.

La resposta de l'Agència Catalana de l'Aigua, a més de treure's la responsabilitat de sobre, adverteix els empresaris de tots els elements que han de tenir en compte abans de fer la suposada actuació que han de dur a terme. 

"La zona on es proposa l'actuació de neteja és dins la Zona perifèrica de protecció del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat", comença avisant, de manera que "no es pot tramitar via Declaració responsable". Això comporta que hagin "de fer una sol·licitud d'autorització de manteniment de lleres, la documentació a presentar haurà de ser memòria tècnica de l'actuació i plànol de la zona", on a la memòria tècnica s'hi haurà d'indicar "l'àmbit, la superfície afectada, les espècies a desbrossar i/o talar", tot plegat elaborat per una persona competent, o sigui, un enginyer de l'àrea.

Per si això fos poc, l'ACA els adverteix que en cas de tala d'arbres, "caldrà especificar el número de peus i l'espècie (restant prohibida la tala d'arbres autòctons del bosc de ribera com el salze, freixe, vern, etc.) i les tones que se'n generen". Aquest darrer punt, a més, és important, ja que si es passa de 50 tones de recollida de fusta "caldrà especificar diàmetre i alçada de cada un dels exemplars a talar".

Després de tot, també caldrà informe del gestor del Parc Natural de Montserrat.
 

El Llobregat, des del pont de la Fàbrica de la Bauma. Foto: Pere Fontanals


Recollida de signatures

L'Associació d'Amics de l'Església de la Bauma porta unes 300 signatures recollides per a forçar l'ACA a actuar davant la situació "extrema" del riu Llobregat al seu pas per la Bauma. L'escrit, que es pot trobar en tres establiments del nucli, adverteix de la perillositat que es faci un tap amb el pont de la Fàbrica i que el riu es desbordi capa al nucli d'habitatges i cap a la mateixa fàbrica, una obra del modernisme declarada patrimoni arquitectònic municipal.

Des de l'associació, Francesc Devant recorda la inundació que va viure la Bauma l'any 1971 i com la crescuda del riu, amb els troncs, vegetació i altres elements de la llera, va arribar a descavalcar l'antic pont i a tombar-lo. "Només amb els arbres de grans dimensions que hores d'ara es troben tombats i desarrelats a la llera ja es faria un tap amb el pont en cas de riuada, i la Bauma es troba a un nivell molt proper a la llera, o sigui, és altament inundable".