Cardona dedica un monument al miner de la sal i la potassa

S'erigirà al recinte de l'antiga Mina Nieves

Redacció
01 de desembre del 2009
576_1259687742Miner
576_1259687742Miner
L'Ajuntament de Cardona retrà homenatge a totes les persones que van treballar a les mines de sal i potassa i, en especial, a aquelles que hi van perdre la vida amb un acte de record que se celebrarà aquest divendres 4 de desembre durant la festivitat de Santa Bàrbara, patrona del miners.

L'homenatge als miners de Cardona es concretarà amb la instal·lació d'una escultura en memòria seva, que s'erigirà al recinte de l'antiga Mina Nieves de Cardona, l'espai que avui en dia acull les instal·lacions del Parc Cultural de la Muntanya de Sal i que és visitat durant l'any per més 80.000 persones.

Avui mateix ha arribat a Cardona el Monument al miner, obra de l'artista Ramon Oms i Pons, que ha estat col·locat a l'entrada de l'antiga Mina Nieves. El conjunt és de bronze i reprodueix, a escala real, la figura d'un miner d'acord amb la foto més antiga de les mines de Cardona que es guarda a l'Arxiu Municipal de Cardona. El monument es completa amb una barrina i un llum de carbur, eines associades tradicionalment a la mineria. Al costat de l'estàtua, s'ha col·locat un monòlit que recorda els noms de totes les persones que van perdre la vida a la mina entre els anys 1929 i 1990.

L'acte d'homenatge, que és obert a tothom i començarà a les 12 del migdia al recinte de l'antiga Mina Nieves, s'iniciarà amb la descoberta del Monument al miner. Seguidament hi haurà les intervencions de Joaquín Galera Pedrosa, en representació del col·lectiu de miners impulsors de l'homenatge; Salvador Romero Hidalgo, en nom dels antics miners de Cardona; Agustina García Ayala, vídua de miner i Josep M. Sala i Esteban, alcalde de Cardona. A continuació es realitzarà una ofrena floral, a càrrec de l'alcalde cardoní i Victoria Esquivel i Rivera, vídua de miner. L'acte finalitzarà amb el llançament de 77 salves en record dels 77 miners morts a la mina.

La iniciativa va sorgir durant la celebració de la festivitat de Santa Bàrbara de l'any 2006, quan Joaquín Galera -en nom dels treballadors d'Ercros S.A.- va demanar a l'alcalde, de Cardona que es dediqués un monument al miner. L'alcalde s'hi va comprometre atès que, segons va explicar, “la Cardona del segle XX no es podria entendre sense la mina i els miners”. La vila de Cardona recordarà i homenatjarà, d'aquest manera, a totes aquelles persones que han format part de la història de la mina i, molt especialment a aquells que malauradament hi van perdre la vida, als quals s'ha dedicat el memorial amb el seu nom.
Arxivat a