Cirurgia

Althaia implanta per primera vegada una pròtesi impresa en 3D en una intervenció a l'òrbita de l'ull

L'operació quirúrgica, a càrrec de professionals dels serveis de Maxil·lofacial i d'Oftalmologia, ha estat un èxit

per Redacció, 11 de desembre de 2019 a les 20:42 |
Equip que ha realitzat la intervenció amb la pròtesi 3D | Althaia
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 de desembre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Fundació Althaia ha fet un pas més en la utilització de la impressió 3D en l'àmbit de la salut. Aquesta tardor ha implantat per primera vegada una pròtesi de titani dissenyada a mida i impresa amb tecnologia 3D. La intervenció quirúrgica, que ha estat tot un èxit, ha consistit en la col·locació d'una placa al terra de l'òrbita de l'ull d'un pacient que havia patit una fractura. L'operació ha anat a càrrec de la Unitat d'Òrbita, formada per professionals dels serveis de Maxil·lofacial i d'Oftalmologia de la institució, que han planificat conjuntament la intervenció amb l'ajuda de la tecnologia 3D.

Fa quatre anys, el pacient va patir una fractura del terra de l'òrbita, cavitat òssia que conté el globus ocular i els teixits que l'envolten. En el seu moment va ser intervingut i se li va col·locar una pròtesi estàndard que no va quedar prou ajustada. Això va fer que no se solucionessin els problemes relacionats amb la visió que patia. 


D'aquí que els professionals d'Althaia decidissin recórrer a la tecnologia 3D per aconseguir donar una resposta personalitzada a aquest cas complex. Els professionals implicats no només van fer un disseny virtual i una planificació de la intervenció quirúrgica, sinó que també van imprimir un model anatòmic exacte d'una part del crani del pacient i la placa de substitució per fer l'entrenament abans de la intervenció. A més, van dissenyar una nova pròtesi personalitzada, que es va imprimir a les instal·lacions de l'empresa bagenca Avinent, que és la que van implantar en la intervenció quirúrgica. La preparació virtual del cas va ser molt útil a l'hora de superar tots els estadis de l'operació per col·locar la placa. 

L'ús del 3D en aquest cas en concret va reduir el temps de la intervenció quirúrgica, va facilitar que el pacient tingués una recuperació més ràpida i menys complicacions.


La Fundació Althaia té una aliança amb diverses empreses i institucions, especialment amb Avinent, per tal d'avançar en la implantació de la tecnologia 3D com a suport als professionals. Ambdues entitats han participat en l'organització d'esdeveniments de referència del sector de la innovació i la salut com són Healthio i In3Dustry i ara han fet un pas més en l'ús d'aquesta tecnologia.

 

Participació