VÍDEO L'investigador de la UPC Manresa Toni Dorado explica com funcionen els bacteris menjamòbils

En una nova entrega de la sèrie #looopers a Youtube de la Universitat Politècnica de Catalunya

L'investigador Toni Dorado
L'investigador Toni Dorado | UPC
Redacció
11 de desembre del 2019
Actualitzat a les 14:49h

Microorganismes presents en aigües residuals són capaços de separar els metalls dels residus electrònics a través d'un procés conegut com biolixiviació, una tècnica menys costosa i contaminant que els processos habituals i que permet recuperar metalls tan valuosos com l'or, la plata o el coure. L'investigador Toni Dorado, professor de la Universitat Politècnica de Catalunya - Barcelona Tech (UPC) en el Campus de Manresa, explica els secrets d'aquesta tecnologia en una nova entrega de la sèrie #looopers a Youtube.

Un smartphone conté més de 40 elements de la taula periòdica, principalment metalls pesants de gran valor per la seva alta conductivitat. Aquests elements es poden recuperar i reutilitzar com a matèria prima per fabricar nous productes. No obstant, dels 40 milions de tones de residus electrònics que es generen cada any al món, només se'n recicla la cinquena part, amb les conseqüents pèrdues econòmiques i impacte mediambiental. 

Ara, un nou procés biotecnològic desenvolupat per un grup d'investigadors de la Universitat Politècnica de Catalunya - Barcelona Tech (UPC) al Campus de Manresa permet recuperar els metalls dels aparells electrònics de manera molt més senzilla que amb els processos industrials habituals, altament costosos i contaminants. El secret: uns bacteris que es poden obtenir en espais naturals. L'investigador al capdavant d'aquesta recerca és Toni Dorado, professor de l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa (EPSEM), que explica tots els detalls de la tècnica al nou vídeo de la sèrie de divulgació científica de la UPC #looopers, i que porta per títol Bacteris menjamòbils.

Com actuen els bacteris menjamòbils?

Amb la tècnica de biolixiviació, els bacteris, cultivats al laboratori, són sotmesos a unes condicions determinades de temperatura, pH i concentració de sals. El contacte amb les plaques electròniques dels aparells permet obtenir a aquests microorganismes l'aliment que necessiten per viure i reproduir-se. Com a resultat d'aquest procés, es produeix la dissolució dels metalls en el líquid resultant, d'on es poden recuperar posant-los en contacte amb encenalls d'acer i tornar-los al seu estat metàl·lic original per donar-los un nou ús.

Un cop finalitzat el cicle, en unes sis hores, els bacteris es tornen a posar en contacte amb components electrònics per iniciar de nou el procés, una tècnica ràpida, senzilla i de baix cost que es pot aplicar per a la recuperació de metalls en altres tipus de residus, com ara televisors o neveres. 

Divulgació científica a Youtube

El vídeo Bacteris menjamòbils és la quarta entrega de la sèrie #looopers, un espai creat per la UPC a Youtube per divulgar el coneixement científic i tecnològic que es genera a la Universitat i despertar vocacions científiques en els àmbits STEAM (ciències, tecnologia, enginyeria, arts i matemàtiques, per les seves sigles en anglès). 

En cada vídeo, adreçat especialment al públic adolescent, personal docent i investigador de la Universitat planteja qüestions d'interès relacionades amb les diferents àrees de coneixement de la UPC. Fins ara, s'han publicat els vídeos Nanoquè? Nanosatèl·lits!, amb Carles Araguz; Inteligencia artificial: el futuro que viene, a càrrec de Raúl Benítez, i Python, com evitar que et hackegin el mòbil, amb Marta Tarrés.

Toni Dorado és enginyer químic per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i doctor en Recursos Naturals i Medi Ambient per la UPC. Vinculat al Departament d'Enginyeria Minera, Industrial i TIC i a l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa (EPSEM) des de l'any 2005, desenvolupa la seva activitat de recerca al grup de recerca Biological treatment of Odours and Gaseous Pollutants (BIOGAP) i al grup Smart Sustainable Resources (SSR-UPC).

El camp d'especialització d'aquest investigador és el tractament de la contaminació atmosfèrica a través de tècniques biotecnològiques. En aquest àmbit, ha desenvolupat un mètode per a la bioextracció de metalls dels aparells electrònics en desús, que porta per nom BIOMETALLUM – Bioextracció de Metalls d'Equips Electrònics en Desús, i que va ser guardonat amb el Premi Iniciatives al Desenvolupament Empresarial 2018 i amb el Premi a la millor patent del Premis UPC de Valorització de la Recerca 2018 del Consell Social de la Universitat. BIOMETALLUM és un projecte d'R+D+i finançat actualment per la Fundació La Caixa i, en anteriors fases, amb fons europeus de desenvolupament regional a través del Programa Indústria del Coneixement de la Generalitat de Catalunya.