«On the Origin of Species», el joc cocreat per un manresà que ha venut milers d'exemplars arreu del món

Ferran Renalias és un dels ideòlegs d'aquest joc de taula estratègic basat en el viatge que Charles Darwin va fer amb l'embarcació Beagle a les illes Galápagos

Gerard Asensi i Ferran Renalias, amb la seva exitosa creació
Gerard Asensi i Ferran Renalias, amb la seva exitosa creació | Arxiu personal
11 de desembre del 2019
Actualitzat a les 14:49h
Poc s'ho esperava, el Ferran Renalias, que aquella trobada a Londres amb el seu antic company d'universitat Gerard Asensi, el portaria fins on l'ha portat. Era el mes del juny del 2017, pels volts de la revetlla de Sant Joan, i van quedar per posar-se al dia. Si bé feia anys que havien acabat la carrera de matemàtiques, els seus camins s'havien anat creuant per una afició comuna: els jocs de taula.

"De tant en tant coincidíem en algun esdeveniment relacionat amb aquest món", explica Renalias, que és de Manresa i que, a banda de formar part del Club del Joc del CAE, n'ha ideat alguns de propis. El darrer que va veure la llum porta per nom Municipa!, i es va presentar aquest mes de setembre passat. Creat en col·laboració amb membres del CAE, el joc té com a objectiu acostar l'administració a la ciutadania i ajudar a entendre les competències municipals i la tasca de l'alcalde; regidors i regidores, i tècnics i tècniques d'un ajuntament.

Coneixedor de l'experiència que Renalias tenia en aquest àmbit, Asensi, durant aquell cafè a la capital anglesa, li va proposar d'idear un joc plegats. El manresà no s'ho va pensar dues vegades i tots dos van començar a treballar per perfilar com volien que fos i en què volien que consistís. "Ens comunicàvem a través de l'Skype, perquè el Gerard viu a Londres", però això no va ser cap impediment, ja que al cap de poques setmanes ja tenien enllestit el prototip de funcionament del joc. El següent pas era escollir-ne l'eix temàtic: "vam decidir enfocar la trama narrativa cap al món de l'exorcisme, però vam veure que, en la fase d'interacció, la gent no n'acabava de gaudir", explica Renalias.

La fase d'interacció, que forma part del procés de creació d'un joc, és aquella en la qual els creadors materialitzen i posen a prova el potencial de la seva idea a través de diverses persones que s'ofereixen a provar de jugar-hi. En el cas de la producció d'Asensi i Renalias, va ser provada per alguns dels membres de l'Associació Espanyola de Dissenyadors de Jocs de Taula (LUDO). "Ells mateixos, després de jugar-hi, ens van suggerir explorar altres temàtiques; entre la pluja d'idees que vam fer en va sortir una que ens va cridar l'atenció: la genètica i l'evolució de les espècies", recorda el creador manresà.

El començament de l'èxit

Aquell canvi de rumb temàtic va ser la llavor del que, al cap de pràcticament dos anys, es convertiria en un èxit a nivell mundial. "Vam passar-nos mesos desenvolupant la idea, i un cop vam convenir que tot plegat tenia consistència i coherència -i que la fase d'interacció havia tingut resultats positius-, vam presentar, a mitjans del 2018, la proposta a l'editorial Mon Tàber, que va accedir a ajudar-nos a materialitzar-la", relata Renalias.
 

Algunes de les cartes que formen part del joc


El treball conjunt entre Mon Tàber i els dos creadors va consistir, principalment, en acabar de polir la dinàmica i la coherència temàtica del joc: "vam decidir que l'eix central giraria entorn del viatge que va fer Charles Darwin a les illes Galápagos amb l'embarcació Beagle per investigar l'hàbitat de les espècies i descobrir-ne la seva història natural", assenyala.

La dinàmica del joc

Després de mesos de trobades i reunions, semblava que el joc estava preparat per ser donat a conèixer. El van batejar amb el nom On the Origin of Species, fent una picada d'ullet al llibre que el mateix Darwin va publicar l'any 1859 i que és considerat com una de les bases de la biologia evolutiva. La dinàmica situaria els jugadors durant el viatge del Beagle a les illes Galápagos; allà, cadascun d'ells hauria de dur a terme observacions al voltant dels tres tipus d'hàbitat de les illes (terra, mar i aire). L'objectiu de cada participant seria realitzar com més observacions millor per, així, poder descobrir noves espècies.

En aquest sentit, doncs, les espècies són l'element principal del joc. "Totes les que hi apareixen són originàries de les Galápagos", assegura Renalias, que elogia "la gran feina de recerca que l'editorial ha dut a terme per donar consistència històrica al joc".

Seguint amb la dinàmica, i amb la voluntat d'ajudar els jugador a aconseguir l'objectiu de descobrir noves espècies i investigar l'hàbitat, la creació també incorpora cartes de personatges que van formar part de l'expedició i cartes amb il·lustracions d'eines i utensilis que en aquella època es feien servir.

"El que busquem amb On the Origin of Species és, sobretot, que la gent s'ho passi bé", diu el manresà, tot apuntant que "evidentment que hi ha un context històric que acompanya el joc, però si es vol generar interès envers aquest context històric, és imprescindible que sigui divertit".

Un Verkami que va superar expectatives

Amb el joc enllestit, des de Mon Tàber es va decidir engegar una campanya de micromecenatge a través de la plataforma Verkami per buscar fonts de finançament i donar-lo a conèixer. "Demanaven 6.000 euros i en vam aconseguir 10.351", celebra Renalias. Amb aquella quantitat econòmica l'editorial va poder imprimir i maquetar un total 1.000 jocs. D'aquests, 330 es van repartir als mecenes que havien col·laborat a la campanya; 170 es van distribuir per diverses botigues del territori, i 500 van viatjar, amb Renalias i Asensi fins a Essen, una localitat alemanya on cada any s'hi celebra la fira de jocs més important d'Europa.

"Vam quedar-nos bocabadats quan, després de presentar On the Origin of Species a Essen, vam veure que totes les unitats del joc que havíem portat, s'havien esgotat", recorda el manresà, tot afegint que "aquest fet va generar una expectació internacional molt bèstia".
En aquests moments, doncs, és gairebé impossible comprar un exemplar del joc, perquè a tot arreu s'han exhaurit. S'haurà d'esperar se'n publiqui una nova edició.
 

Renalias ensenyant el joc 'On the Origin of Species' a la fira d'Essen Foto: Arxiu personal


Furor a Amèrica

Paral·lelament a l'èxit europeu, Renalias i Asensi van rebre una altra bona notícia: una editorial americana, Artana Games, s'havia posat en contacte amb Mon Tàber perquè estava interessada en comprar la llicència del joc per poder-lo editar en anglès i distribuir-lo arreu del món. "Es tracta d'una editorial que fa jocs basats en personatges científics, i el nostre els anava com anell al dit".

Un cop amb els drets de On the Origin of Species, el que va fer Artana Games va ser, també, impulsar una campanya de micromecenatge (en aquest cas a través de la plataforma Kickstarter) per costejar les despeses de traducció i impressió. Aquesta campanya va finalitzar dissabte passat i va aconseguir recaptar 115.000 dòlars. "Estem emocionats i sorpresos amb tot el que està passant; no ens ho esperàvem per res del món", confessa Renalias, que exclama que "des que el joc va sortir en format físic a mitjan d'aquest octubre, ja n'hem prevenut 4.500 exemplars".