La Unitat de Malaltia Inflamatòria Intestinal d'Althaia, reconeguda amb la certificació d'excel·lència

És un reconeixement a la qualitat assistencial, docent i investigadora desenvolupada per la unitat

L'equip de la Unitat de Malaltia Inflamatòria Intestinal d'Althaia amb el certificat
L'equip de la Unitat de Malaltia Inflamatòria Intestinal d'Althaia amb el certificat | Althaia
Redacció
10 de desembre del 2019
Actualitzat a les 14:00h
La Unitat de Malaltia Inflamatòria Intestinal (MII) de la Fundació Althaia ha rebut la certificació d'excel·lència per l'atenció integral que ofereix als pacients amb aquesta patologia. Aquesta acreditació situa Sant Joan de Déu com a hospital de referència i reconeix la qualitat assistencial, docent i investigadora desenvolupada per aquesta unitat.

El reconeixement prové del Programa de Certificació de les Unitats d'Atenció Integral a pacients amb Malaltia Inflamatòria Intestinal, desenvolupat i impulsat pel Grup Espanyol de Treball en Malaltia de Crohn i Colitis Ulcerosa (GETECCU). Està considerat el major reconeixement per a aquestes unitats per la seva tasca en l'atenció de la MII a Espanya i les situa com a referent a nivell nacional i internacional. A més, l'acreditació posa en valor la tasca desenvolupada pels professionals d'Althaia que integren aquesta unitat per tal de garantir una assistència de qualitat, agilitzant l'accés i el trànsit dels pacients en tot el procés assistencial i optimitzant-ne el maneig.

La Unitat de Malaltia Inflamatòria Intestinal d'Althaia va començar a caminar l'any 2014 i s'ha constituït formalment a principis d'aquest any 2019. Un dels seus principals objectius és la millora de l'assistència i la qualitat de vida dels pacients amb MII mitjançant una atenció integral, continuada, participativa i d'excel·lència. La recerca i la docència en aquest àmbit també estan entre els seus objectius fonamentals.

En l'actualitat, ofereix atenció especialitzada a més de 500 persones amb malaltia de Crohn i colitis ulcerosa a nivell ambulatori, d'hospitalització i d'urgències. Cada any atén, aproximadament, 30 pacients nous que són tractats per un equip multidisciplinari format per personal mèdic i d'infermeria especialitzats en la malaltia inflamatòria intestinal. 

L'equip aglutina professionals del servei de patologia digestiva, cirurgia, radiologia i anatomia patològica, així com dermatologia, reumatologia i infeccioses, entre d'altres. Aquest abordatge interdisciplinari beneficia directament el pacient ja que el situa al centre del procés assistencial.

Les claus, tant per millorar el pronòstic de la Malaltia Inflamatòria Intestinal com per controlar els seus símptomes, són el diagnòstic precoç, l'abordatge interdisciplinari, el tractament personalitzat de cada un dels pacients així com la seva monitorització. Pel que fa al seu pronòstic, el maneig d'aquests pacients per personal especialitzat ha demostrat disminuir la morbiditat, la necessitat de cirurgia i la mortalitat. En paral·lel, la informació i l'educació sanitària exerceixen un paper important ja que generen confiança i permeten apoderar els pacients vers la seva malaltia, assegurant-los una millor qualitat de vida. 

Per obtenir el reconeixement, la Unitat de Malaltia Inflamatòria Intestinal d'Althaia ha superat una auditoria externa i independent realitzada per Bureau Veritas, entitat que ha avaluat els 53 indicadors establerts per GETECCU i que contempla tots els aspectes en què treballa la unitat, com infermeria, cirurgia, protocols d'assistència, investigació, producció científica o formació. El procés ha comptat amb el suport de la biofarmatèutica AbbVie.