La Llibreria Papasseit presentarà la novel·la medieval que inspirà Rosalia

Aquest dimecres a les 7 vespre la Papasseit acollirà una tertúlia sobre "Flamenca"

Vista parcial de la portada de «Flamenca»
Vista parcial de la portada de «Flamenca» | Anem
Redacció
09 de desembre del 2019
Actualitzat a les 18:43h
Rosalía ha estat, sens dubte, la revelació musical internacional de l'any 2019. Molt s'ha parlat ja del seu estil musical, a cavall entre la música urbana i el flamenc, i del seu disc El mal querer, que li ha suposat, entre altres 7 Premis Grammy llatins. Darrere aquest èxit hi ha el talent d'una cantant catalana que ha sabut traspassar fronteres. Però, d'on surt la inspiració per aquest disc que neix de l'encreuament entre la tradició i la contemporaneïtat?

El mal querer és un àlbum que tracta, entre altres, el tema de la gelosia masculina i, quan estava treballant-hi, va caure a les mans de la cantant el llibre «Flamenca», que li serví d'inspiració.

Flamenca és una novel·la occitana del segle XIII, d'autor desconegut i traduït per Antoni Rossell, que narra els amors secrets entre la bella Flamenca, esposa d'Archimbaut, i Guillem de Nevers. La novel·la relata com poc després de les núpcies, Archimbaut pateix un atac de gelosia i tanca Flamenca en una torre. En saber de la sort de la dama, Guillem va a la localitat de Borbó, on aconsegueix veure-la durant un ofici religiós, quedant-ne totalment enamorat. És aleshores quan trama un pla per a seduir a Flamenca a l'església i consumar el seu amor.

Flamenca és una de les poques obres de la literatura medieval que reivindica el paper de la dona en el context de l'Amor Cortès. L'obra, de marcat contingut eròtic, fou escrita al segle XIII i es conserva en un únic manuscrit custodiat a la Biblioteca Municipal de Carcassona.

Aquest dimecres 11 de desembre a les 7 de la tarda la Llibreria Papasseit (C/Barcelona, 25 de Manresa) acull una presentació – tertúlia sobre aquesta obra a càrrec d'Antoni Rossell (traductor) i Oriol Pérez Treviño. L'acte serà, com sempre, d'entrada gratuïta i obert a tothom.