1 de 10
Vaquetes

Santpedor aprovarà aquest dimarts la validesa de la consulta de les vaquetes

ERC, Junts, la CUP i En Comú Podem recorden en la moció que el PSC va proposar una consulta sobre la festa el 2016

Imatge d'arxiu sobre un ple de l'Ajuntament de Santpedor | AjStp
per Redacció, 9 de desembre de 2019 a les 18:23 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 9 de desembre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El ple de l'Ajuntament de Santpedor del mes de desembre tractarà aquest dimarts al vespre una moció consensuada per ERC, Junts per Santpedor, CUP i Santpedor en Comú Podem, en relació al procés participatiu celebrat el 24 de novembre sobre la continuïtat de les vaquetes a la Festa Major del poble.

En aquesta moció es fa una defensa de la consulta celebrada els veïns de Santpedor que van ser cridats a les urnes per manifestar de forma lliure i democràtica la seva opinió sobre el manteniment de l'acte de les vaquetes a Santpedor per la Festa Major, superant la mitjana que s'acostuma a produir en consultes d'aquesta naturalesa. El 37% de veïns i veïnes de Santpedor majors de 16 anys van participar a la consulta.


Des d'aquestes formacions es recorda que no era el primer cop que es parlava de fer una consulta. De manera oficial, en el ple municipal de l'abril del 2016, la portaveu del PSC va instar a l'equip de govern a demanar opinió als veïns i es va abstenir en la votació per a celebrar aquest acte a la festa major d'aquell mateix any. Cal recordar que en aquest cas, el PSC ha demanat que es mantingui la festa de les vaquetes per a la gent que hi va votar a favor i que es busqui una alternativa per als contraris.

Ara, en la moció, ERC, Junts, CUP i En Comú Podem consideren que "és bo que la societat pugui participar i decidir sobre qüestions que, tot i provocar opinions contraposades, contribueixen activament a construir espais de convivència i aprenentatge sobre la capacitat d'escoltar i de ser escoltat en la presa de decisions que afecten el dia a dia del nostre poble".


Sobre el resultat ajustat, en què el no va guanyar per un marge del 2%, la moció signada pels quatre partits entenen que "davant d'una consulta binària, com la que es va dur a terme en el nostre poble, el resultat no pot fer content tothom, i menys encara quan les opinions estan tan frec a frec com va mostrar el resultat. Tanmateix, la democràcia participativa és això, defensar legítimament unes idees i acceptar i respectar la voluntat de les que hagin obtingut la majoria".

Així, la moció que es tractarà al ple a més de valorar positivament la participació, també agraeix l'ambient de tolerància i respecte que hi va haver durant tota la jornada a excepció del moment de conèixer-se els resultats quan un grup de persones van trencar l'esperit de concòrdia que hi havia hagut amb actuacions que "com a demòcrates, hem de rebutjar enèrgicament en tant que suposen un atac a la democràcia, a la llibertat d'expressió i al respecte a les persones", diuen en el text.

La moció referma la voluntat d'acatar els resultats, amb el compromís que havia assumit l'equip de govern i agraeix la feina de les persones que van treballar per fer realitat la consulta. Finalment fa una crida als veïns i veïnes de Santpedor "a seguir fent pinya i a treballar amb lleialtat, iniciativa i implicació en la recerca de nous projectes i activitats lúdiques i festives que permetin que Santpedor segueixi sent un poble orgullós de la seva gent i de les seves festes".

Altres temes al ple de desembre

En el ple de desembre també es portaran a votació la modificació de comissions informatives a proposta del PSC; l'inici del procediment d'adquisició d'accions de la societat Aigües de Manresa a l'efecte que pugui ser mitjà propi de l'Ajuntament pel servei de subministrament d'aigua potable; la resolució del procediment de penalitats incoat en relació al contractista del servei públic de recollida porta a porta de residus a Santpedor; l'aprovació inicial del pla de verificació d'activitats comunicades i l'aprovació del règim de control intern de l'Ajuntament de Santpedor.

 

Participació