El cicle cultural «2001» clourà a Castellnou reflexionant sobre la simbiosi entre paisatge i ésser

Ho farà aquest divendres a través d'una instal·lació artística de Lourdes Fisa a l'església de Sant Andreu i d'una conferència del biòleg Josep M. Mallarach

El cicle cultural «2001» clourà a Castellnou reflexionant sobre la simbiosi entre paisatge i ésser
El cicle cultural «2001» clourà a Castellnou reflexionant sobre la simbiosi entre paisatge i ésser | AFT
NacióManresa
09 de desembre del 2019
Actualitzat a la 13:46h
Aquest divendres, 13 de desembre, a dos quarts de vuit del vespre, el nucli històric de Castellnou de Bages serà l'escenari de la darrera proposta del cicle cultural i artístic 2001, el paisatge que som, una iniciativa de l'Ajuntament del municipi i de l'associació Castellnou Cultural que va néixer amb la voluntat d'"abordar el coneixement i l'exploració de l'ésser humà amb l'excusa de difondre un projecte de restauració patrimonial" com ho és el del cementiri del poble.

Aquest projecte de restauració, ideat per l'arquitecte Antoni González Moreno-Navarro, es caracteritza, entre altres aspectes, per la col·locació, al bell mig de l'espai en qüestió, del monòlit negre protagonista del film 2001, una odissea a l'espai d'Stanley Kubrick, un fet que des del consistori es va posar en valor l'any passat, coincidint amb el cinquantè aniversari de l'estrena de la pel·lícula, i que enguany ha decidit seguir potenciant amb el cicle 2001, el paisatge que som, que va començar el passat 19 d'octubre i que finalitzarà divendres.

Si bé les dues primeres incursions del cicle el focus d'atenció es va posar en parlar dels  valors individuals i comuns i de la necessitat de construir espais compartits que resultin emotius, la sessió d'aquest divendres emfatitzarà en com, l'ésser humà, s'ha de comprometre amb la terra que habita, assumint deures i responsabilitats individuals i col·lectives. "El paisatge és reflex del nostre interior perquè forma part d'un tot; no habitem la terra, som terra", diuen els organitzadors, tot manifestant que és precisament per això que "tenim el deure moral de rearmar-nos i transcendir la mesura del nostre temps, responsabilitzant-nos del bon futur".

Els encarregats de liderar la darrera proposta del cicle seran el biòleg Josep Maria Mallarach i l'artista Lourdes Fisa. El primer ho farà a través de la conferència El paisatge extern com a reflex del paisatge intern, i la segona, mitjançant la intervenció artística Trans-formacions, en la qual presentarà una selecció de treballs a l'església de Sant Andreu inspirats en la natura i la seva preservació.