Joan Villaplana mostra l'obra inèdita d'«I» a la Papasseit i al CACiS de Calders

Villaplana va ser el guanyador de la 4a edició del Premi de la Taula d'Arts Visuals de la Catalunya Central

Mostra parcial d'una de les imatges que Joan Villaplana exposarà a la Papasseit
Mostra parcial d'una de les imatges que Joan Villaplana exposarà a la Papasseit | Joan Villaplana
Redacció
09 de desembre del 2019
Actualitzat a les 10:31h
La Llibreria Papasseit de Manresa i el Centre d'Art Contemporani i Sostenibilitat El Forn de la Calç (CACiS) de Calders presenten dues exposicions d'obra inèdita de l'artista Joan Villaplana els propers 13 i 15 de desembre de 2019, respectivament.

El projecte I de Villaplana va ser el guanyador de la 4a edició del Premi TAV-CC, certamen organitzat per la Taula d'Arts Visuals de la Catalunya Central i l'Ajuntament de Manresa que vol promoure la creació artística contemporània. Les primeres obres d'aquest projecte, mescla d'escultura i obra gràfica, van ser presentades a l'Espai 7 del Centre Cultural el Casino el setembre de l'any 2018 i ara, un any després, l'artista mostra el treball realitzat des d'aleshores.

El CACiS, com a part d'aquest guardó que vol ser una beca per a la producció artística, va oferir a l'artista la possibilitat de realitzar una residència al centre per a la creació de nova obra. L'exposició que s'inaugurarà el 15 de desembre a les 12 del migdia al mateix CACiS mostrarà el resultat d'aquest treball, una combinació d'obra escultòrica i videogràfica.

Paral·lelament, el 13 de desembre, l'artista presentarà nova obra gràfica vinculada a les investigacions estètiques del projecte I a la Llibreria Papasseit de Manresa, que amb aquesta mostra enceta una nova temporada d'exposicions i estrena un nou espai dedicat al pensament i les humanitats. La inauguració serà a les 7 de la tarda.

Les noves obres de Villaplana reflexionen entorn de la unitat, un concepte que ha estat ubicat entre els límits de la raó i del pensament religiós en les tradicions occidentals i orientals des dels orígens d'aquestes civilitzacions. No només s'ha tractat des dels inicis del pensament filosòfic, sinó que ha vehiculat el pensament religiós dels monoteismes i de les espiritualitats orientals. En la mística de totes aquestes tradicions convergeix aquesta idea en comú tractada amb diferents noms com el ser, el real, Déu o el buit.

El projecte expositiu de Villaplana busca vincles entre el sagrat, que es manté ocult en la nostra societat dessacralitzada, i la seva visualització en imatges, i planteja la representació de la idea de l'I a través d'una pràctica artística interdisciplinària amb peces escultòriques i de creació digital videogràfica.

Sobre l'artista

Joan Villaplana (Manresa, 1976) treballa de forma interdisciplinària en llenguatges com la imatge digital, la videografia, l'obra gràfica, l'escultura o la instal·lació. Llicenciat en Humanitats per la Universitat Pompeu Fabra en l'itinerari de Pensament, és també Diplomat en Fotografia per GrisArt, Màster en Producció i Recerca Artística i doctorand als Estudis Avançats de Produccions Artístiques de la Universitat de Barcelona.

Els últims anys ha desenvolupat la seva tasca docent i artística investigant ponts entre la creació occidental i oriental. Per això, ha sigut professor invitat a l'Acadèmia de Belles Arts de Tianjin, a la Universitat de Mongolia Interior, a l'Institut de Comunicació Gràfica de Pequín, a la Universitat de les Arts de Nanjing, a Three Shadows Art Centre de Pequín així com a la Universitat de Tecnologia de Xi'an. Habitualment és professor a Elisava, a Idep Barcelona, a l'Istituto Europeo di Design de Madrid, al projecte U+ de la FUB i col·labora amb A Bao A Qu per a l'inclusió dels llenguatges visuals a l'educació primària i secundària.

Ha exposat el seu treball artístic en llocs com la Central European House of Photography de Bratislava, el Cui Zhenkuan Art Museum de Xi'an, l'Instituto Cervantes de Pequín i el de Shanghai, la Lumen Foundation de Budapest, el Lodz FotoFestiwal o el China Pingyao International Photography Festival.

Actualment investiga de forma creativa i teòrica els vincles entre la concepció del sagrat en la creació artística contemporània i la mística de diferents religions. En aquestes exposicions es pot veure part d'aquest procés.

Exposicions

Les exposicions es podran visitar a la Llibreria Papasseit del 13 de desembre al 26 de gener, dilluns a la tarda, de dimarts a divendres tot el dia en horari comercial, i dissabte al matí; i al CACiS del 15 de desembre al 19 de gener, amb visita concertada a [email protected] o al 646 601 580.