Denuncia un bar de Manresa per «acomiadament il·legal» i aquest respon que va ser una «baixa voluntària»

Els fets van ocórrer al restaurant Cube Food & Drink, i les versions d'empresa i treballadora són completament diferents

09 de desembre del 2019
Actualitzat a la 13:06h
Imatge de la concentració que els membres d'Acció Sindical del Bages van fer davant del Cube Food & Drink
Imatge de la concentració que els membres d'Acció Sindical del Bages van fer davant del Cube Food & Drink | ASB
Acció Sindical del Bages va emetre, aquest passat dijous (5 de desembre), un comunicat en el qual denunciava l'acomiadament "injust i il·legal" d'una dona que treballava al restaurant Cube Food & Drink de Manresa, al pol·lígon dels Trullols. Segons detalla el sindicat, els fets van tenir lloc el 13 de desembre, quan, "mentre la treballadora estava fent la feina que se li havia encomanat, l'encarregat li va demanar que fes una altra tasca que no corresponia a la seva categoria professional". 

L'assalariada, davant d'aquella petició, "va manifestar la necessitat d'acabar la feina que tenia entre mans” tot apuntant que la que se li ordenava que fes no li pertocava. La resposta de l'encarregat, asseguren les fonts sindicals, van ser “crits, insults i gestos amenaçadors": "finalment li va etzibar que marxés del restaurant i que ja no calia que hi tornés mai més", diuen. 

A banda de denunciar el restaurant Cube Food & Drink per "acomiadament il·legal", Acció Sindical del Bages també titlla els propietaris de l'establiment de "vulnerar els drets fonamentals" de la treballadora en qüestió: "el contracte laboral que tenia establia una jornada de 30 hores setmanals que mai eren reals (havien arribat a ser 50)". Aquestes hores extres, declaren, "ascendeixen a les tres-centes, i encara no se li han pagat". 

Amb la voluntat de "reclamar justícia" i "d'exigir solucions", una desena de membres del sindicat van protagonitzar, dissabte -7 de desembre- al vespre, una concentració davant del bar manresà. La mobilització, asseguren, va servir perquè els representants legals d'ambdues parts "acordessin una nova trobada de conciliació" per a resoldre el conflicte.

La versió de l'empresa, completament diferent

Per part de l'empresa, Christian Domínguez, el propietari de la gestió del restaurant -que cal especificar que no té res a veure amb el gimnàs Cube-, els fets relatats per la treballadora i Acció Sindical del Bages "no s'adiuen" al que realment va passar: "primer de tot, l'encarregat que diuen que la va acomiadar era un cambrer i, per tant, no tenia autoritat legal per fer-la fora". En aquest sentit, continua, "jo soc l'única persona que puc decidir acomiadar algú o no, i no ho vaig fer". 

Domínguez assegura que l'escena que es va viure entre els dos treballadors va ser vista "per diversos testimonis que corroboren la versió del cambrer". Segons exposa, "sí que hi va haver un petit enfrontament entre ells dos" que va acabar amb la marxa  de la denunciant. "En cap moment, però, es va parlar d'acomiadament", ressalta.

Va ser l'endemà, quan el propietari va veure que la treballadora no es presentava a la feina, "que m'hi vaig posar en contacte per veure què passava". "Feia uns dies que m'havia demanat de fer vacances perquè tenia la mare malalta al Marroc i la volia anar a veure", diu, tot afegint que "jo li vaig suggerir que es demanés una excedència, perquè les vacances ja les havia gastat". En aquest sentit, i veient que no es presentava al lloc de treball, "vaig pensar, en un primer moment, que potser se n'havia anat", assenyala; aquesta hipòtesi va desestimar-se quan, hores després, va poder contactar amb l'assalariada: "em va dir que l'havien acomiadat i que per això ho havia vingut". Segons Domínguez, després "d'intentar dialogar una estona i de fer-li entendre que no l'havia fet fora ningú, va demanar la baixa voluntària".

Pel que fa a les hores extres impagades, el responsable de Cube Food & Drink assegura que "nosaltres en cap moment hem dit que no els hi pagaríem": "si es reconeix que no hi ha hagut acomiadament improcedent i es demostra que, efectivament, va fer hores extres, les hi retribuirem", sentencia. En aquest sentit, Domínguez confia que amb el procés de conciliació, el cas, "s'acabarà resolent".