Medicina de la UVic-UCC inaugura les instal·lacions de la Unitat Docent de Manresa a Sant Joan de Déu

Valentí Junyent defineix la Unitat Docent Territorial de Manresa d'"èxit col·lectiu, fruit de la generositat, la tenacitat i la mirada llarga de moltes persones"

Estrena de la Unitat Docent de Medicina de Manresa
Estrena de la Unitat Docent de Medicina de Manresa | UManresa
Redacció
03 de desembre del 2019
Actualitzat a les 9:31h
Coincidint amb l'inici d'aquest curs acadèmic, la Facultat de Medicina de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) va posar en marxa la seva Unitat Docent Territorial (UDT) a Manresa, on aquest curs 31 alumnes de tercer curs del grau en Medicina ja fan classe. Aquest dilluns a la tarda ha tingut lloc l'acte d'inauguració de les noves instal·lacions, ubicades a l'Hospital Sant Joan de Déu de Manresa de la Fundació Althaia. L'acte, on han assistit una vuitantena de persones, l'ha presidit l'alcalde de Manresa i president del Patronat de la Fundació Althaia, Valentí Junyent, acompanyat del president de la Fundació d'Estudis Superiors en Ciències de la Salut, Josep Arimany, i del rector de la UVic-UCC, Josep-Eladi Baños.

En el seu parlament, Valentí Junyent ha definit la inauguració de la UDT com un punt d'inflexió tant per Vic i Manresa com per la Fundació Althaia i la UVic-UCC: "aquestes instal·lacions tenen una significació molt gran perquè mostren la voluntat de convertir la Universitat en un element clau del futur del nostre territori". També ha definit l'esdeveniment com "un èxit col·lectiu fruit de la generositat, la tenacitat i la mirada llarga de moltes persones".

Un projecte de moltes persones

Josep Arimany ha fet un repàs al procés de gestació de la Facultat de Medicina, en el qual "la signatura de l'acord federatiu que va constituir la UVic-UCC va ser clau", com també ho va ser "que l'Ajuntament de Manresa i la Fundació Althaia creguessin fermament en el projecte" i que la xarxa assistencial en formi part. Arimany ha dit que la nova Unitat Docent "dona molta fortalesa a l'àmbit del coneixement al Bages i a Osona" i s'ha mostrat convençut que "amb la creació de la Facultat de Medicina s'ha fet possible allò que molts creien impossible". 

Per la seva banda, el rector Josep-Eladi Baños, ha definit la Facultat de Medicina de "peculiar en molts sentits": per la seva organització en forma de fundació, pel seu pla d'estudis inusual o per "l'extensió de les pràctiques a tots els recursos que hi ha al territori", entre d'altres. Per Baños, el projecte ha superat un punt crític amb l'inici exitós del tercer curs, en què comença la fase clínica de la formació i en què s'ha desdoblat l'alumnat en les dues unitats de Manresa i Vic: "sempre hem tingut clar que fer dues facultats diferents hauria estat un error immens, i hem aconseguit que no sigui així". 

En l'acte també ha intervingut el director general de la Fundació Althaia, Manel Jovells, qui ha recordat que, malgrat la UDT té la seu a l'Hospital Sant Joan de Déu de Manresa, "aquestes instal·lacions i aquest projecte són de moltes més institucions". Jovells s'ha mostrat "il·lusionat i convençut" de l'èxit de la iniciativa d'on, ha dit, "en sortiran professionals competents tècnicament però també capaços d'escoltar, de tenir empatia i d'acompanyar el pacient". 

Visita guiada per les instal·lacions

L'acte d'inauguració de la Unitat Docent Territorial de Manresa ha començat amb una visita guiada a les instal·lacions, a càrrec de Jordi Aligué, coordinador de la UDT de la Facultat i metge de la Unitat de Geriatria d'Aguts del servei de Medicina Interna d'Althaia. Es tracta de 500 metres quadrats ubicats a la planta zero de l'edifici històric, on hi havia hagut les antigues urgències de l'hospital. L'equipament disposa ara de quatre aules, quatre espais de coworking i una zona d'estudi. Jordi Aligué ha explicat que es tracta d'unes instal·lacions "completament noves i adaptades al model docent de la Facultat, que consisteix en l'aprenentatge de casos clínics, tallers, treball als laboratoris i classes magistrals" i ha afirmat que estan "preparades per créixer a mesura que els propers cursos nous alumnes vagin arribant a Manresa"

La unitat de Manresa compta amb un equip de professorat de reconeguda trajectòria assistencial i docent. Les classes s'hi van començar a impartir el passat 12 de setembre amb els 31 primers estudiants, però un cop desplegat tot el grau seran més de 150 els alumnes de tercer a sisè que es formaran cada any en aquestes instal·lacions. 

A més de la Fundació Althaia, que l'acull a les seves instal·lacions, els centres d'atenció primària, sociosanitari i hospitals que formen part de la Unitat Docent són l'Institut Català de la Salut, Sant Andreu Salut, el Centre Sanitari del Solsonès, la Fundació Hospital Sant Bernabé de Berga, l'Hospital Transfronterer de la Cerdanya i l'Hospital Sant Joan de Déu de Martorell. Les pràctiques clíniques dels alumnes de la UDT de Manresa, de fet, es duen a terme a tots aquests recursos, tant hospitals com centres d'atenció primària. 

L'inici del desplegament territorial

El curs 2019-20 és el tercer de la primera promoció del grau en Medicina de la UVic-UCC i també ha suposat l'inici del desplegament de les assignatures, els continguts i les pràctiques del cicle clínic, que es mantindran fins a completar els sis anys d'estudis. Aquest desplegament s'associa a la distribució diversificada de les estades i la docència als diferents centres, espais i aularis vinculats al grau.

És en el marc d'aquest desplegament que s'ha posat en marxa la Unitat Docent de Manresa, on estudien aproximadament la meitat dels alumnes de tercer curs del grau de Medicina, que els dos primers cursos havien assistit a classe a l'edifici de Can Baumann de Vic. Aquest desdoblament coincideix amb l'inici de la formació més clínica de l'alumnat, i amb la necessitat d'intensificar el seu contacte amb l'entorn assistencial en totes les assignatures. 

Tot ells faran les classes a la Unitat Docent Manresa fins a assolir la condició de metges, d'acord amb els eixos del projecte pedagògic i el pla d'estudis, que es mantenen únics i cohesionats per a tots els alumnes. Aquest projecte passa per formar professionals centrats en el pacient a través de la innovació en educació mèdica, una formació integral i col·laborativa a través de l'excel·lència tecnològica. 

Tots els estudiants del grau en Medicina, indiferentment de si segueixen l'itinerari formatiu a Manresa o a Vic, continuen fent sessions de simulació clínica al Centre Internacional de Simulació i Alt Rendiment Clínic (CISARC), ubicat a la Clínica Universitària, al campus Manresa de la UVic-UCC.